"SAD ili Kina"

Portugalski zvaničnici kritikovali su Džordža Glasa, američkog ambasadora u toj zemlji, posle njegove izjave da Lisabon mora da se odluči između SAD i Kine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

20:41

Ilustracoja: Depositphotos/tangducminh

Kako je rekao, u protivnom će snositi posledice.

Glas je listu "Espreso" prošlog vikenda rekao da Portugal mora da izabere između "američkih prijatelja i saveznika" i kineskih "ekonomskih partnera", preneo je Rojters.

Glas je u toj izjavi, kako prenosi Rojters, Portugal opisao kao bojno polje na kojem su sukobljeni Vašington i Peking.

Američki diplomata je upozorio da Portugal može da očekuje posledice vezane za bezbednosnu i odbrambenu politiku ukoliko izabere da sarađuje sa Kinom, a ne sa SAD, po pitanju 5G mreže i u drugim oblastima.

"U Portugalu zvaničnike biraju Portugalci i oni su ti koji odlučuju o svojoj sudbini, poštujući Ustav i prava koja su im data", rekao je portugalski predsednik Marselo Rebelo de Susa, komentarišući izjavu američkog ambasadora.

Šef portugalske diplomatije Augusto Santoš Silva je ambasadoru Glasu poručio "da u Portugalu odluke donose portugalske vlasti, koje odlučuju o tome šta je u interesu Portugala".

Rojters navodi da su tri kompanije koje su vodeće u portugalskoj mobilnoj telefoniji već nagovestile da neće koristiti tehnologiju kineskog giganta "Huaveja".

Portugalska Vlada, međutim, nije zabranila "Huaveju" da bude snabdevač za opremanje mobilne infrastrukture Portugala, dodaje Rojters.

Britanska agencija podseća da su kineske kompanije tokom poslednjih godina u Portugal uložile oko 10 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: