Turska spremna da pomogne Azerbejdžanu da "povrati svoje okupirane teritorije"

Turska je rešena da pomogne Azerbejdžanu da "povrati svoje okupirane teritorije" u Nagorno-Karabahu, rekao je danas predstavnik turskog predsedništva.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool
Foto: Tanjug/Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

"Turska će biti u potpunosti angažovana u pružanju pomoći Azerbejdžanu da povrati svoje okupirane teritorije i odbrani svoja prava i interese prema međunarodnom pravu", rekao je direktor komunikacija turskog predsedništva Fahretin Altun.

Navodeći da Azerbejdžan samo hoće da osigura bezbednost civilnih populacija kod linije fronta i da oslobodi svoje okupirane teritorije on je ocenio da svet ne može da dozvoli da se "u ime takozvanog principa neutralnosti na isti nivo stavljaju agresor i oštećena strana".

Turska smatra da Jermenija okupira Nagorno-Karabah preko separatista neprijateljskih prema Bakuu koji su u toj oblasti proglasili republiku 1991. godine posle raspada Sovjetskog saveza.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je ranije pozvao na kraj jermenske "okupacije" Nagorno-Karabaha da bi se prekinuli sukobi u kojima se separatisti koje podržava Jermenija suprotstavljaju azerbejdžanskim snagama.

Izjava iz turskog predsedništva usledila je neposredno pošto je Kremlj pozvao Ankaru da se uzdrži od "dolivanja ulja na vatru" i da radi na uspostavljanju mira u Nagorno-Karabahu, gde je u borbama od nedelje poginulo skoro 100 ljudi.

Evropska unija juče je ocenila situaciju u Nagorno-Karabahu kao "jako zabrinjavajuću" i svako mešanje u tom regionu smatra se "neprihvatljivim".

strana 1 od 604 idi na stranu