Eksplozija virusa u Iranu, mere se ublažavaju

Iranske vlasti su potvrdile da je do sada u toj zemlji potvrđeno ukupno 450.000 slučajeva kovida 19.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

14:15

Eksplozija virusa u Iranu, mere se ublažavaju
Foto: Getty/Sascha Schauermann

U poslednja 24 sata je evidentirano 3.677 novih slučajeva, a ukupan broj preminulih od koronavirusa iznosi 25.986, potvrdio je Sima Sadat Lari, predstavnik iranskog ministarstva zdravstva, prenosi Rojters.

Lari je rekao da je u poslednja 24 sata registrovano još 207 smrtnih slučajeva među kovid-pacijentima, kao i da je epidemija proglašena u gotovo svim iranskim provincijama.

Ipak, iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je prošle nedelje da iranska vlada ne namerava ponovo da uvede vanredno stanje uprkos tome što se talas epidemije ne smiruje.

Međutim, iranske valsti su najavile da će neke restriktivne mere ponovo stupiti na snagu u Teheranu i još nekim gradovima koji se smatraju žarišnim kovid-zonama.

Iako Iran ima najveću stopu smrtnosti na Bliskom istoku, državni vrh je odlučio da ublaži restriktivne mere još u aprilu s ciljem da se omoguće relativno normalne ekonomske aktivnosti koje su od ranije, dodatno ugrožene američkim sankcijama.

Stručna medicinska javnost u Iranu je upozoravala da bi ublažavanje restriktivnih, antiepidemijskih mera moglo da rezultura povećanjem broja novozaraženih, ali iranski zvaničnici podsećaju da je Trampova administracija 2018. godine ponovo uvela sankcije Iranu nakon povlačenja iz Iranskog nuklearnog dogovora koji je Teheran 2015. godine postigao sa najuticajnijim svetskim državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: