Komandant Kfora: ZSO je kontraverzno pitanje

Rim -- Komandant mirovne misije NATO na Kosovu (Kfor) Mikele Rizi ocenio kao kontroverzno pitanje formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE Kushtrim Ternava
EPA-EFE Kushtrim Ternava

"Veoma kontroverzna tačka u dijalogu je vezana za formiranje zajednice opština u kojima su Srbi većinsko stanovništvo i kakva će joj funkcija i izvršna moć biti dodeljena", rekao je Rizi na konferenciji Fondacije NATO odbrambenog koledža u Rimu.

Na konferenciji o evropskoj i evroatlanstkoj integraciji država Zapadnog Balkana, Rizi je kazao da je "više predstavnika kosovskih Albanaca upozorilo na rizik od 'bosnizacije' Kosova" i dodao da bi to "moglo da ugrozi državni entitet Kosova", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rizi je naveo da je vašingtonski sporazum lidera Srbije i Kosova od 4. septembra pomogao u stvaranju povoljnog trenutka za izgradnju poverenja između dve strane.

"Sporazum u 16 tačaka svakako predstavlja korak napred u normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa i podsticaj aktivnostima EU", rekao je Rizi.

Dodao je da KFOR čini sve u cilju sprečavanja da kosovsko pitanje postane zamrznuti konflikt, ali da "rizik postoji".

Današnji sastanak stručnih timova Srbije i Kosova u Briselu, EU je odložila zbog rizika od korona virusa. Pitanje ZSO, iako prvobitno najavljeno kao tema sastanka, skinuto je sa dnevnog reda pre otkazivanja susreta.

strana 1 od 107 idi na stranu