Stigao predlog: Odakle Đukanoviću imovina?

Odbrana biznismena Duška Kneževića dostavila predlog predsedniku Skupštine Crne Gore za formiranje Anketnog odbora za utvrđivanje imovine Mila Đukanovića.

Izvor: Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

12:42

Stigao predlog: Odakle Đukanoviću imovina?
EPA-EFE/TOMS KALNINS

U zahtevu dostavljenom novom predsedniku crnogorske skupštine Aleksi Bečiću se navodi da je potrebno ispitati porekla imovine, "zloupotreba i nezakonitih radnji" predsednika države i drugih osoba, pišu podgoričke Vijesti.

U juče dostavljenom zahtevu Bečiću navodi se da bi zadatak Anketnog odbora bio da sasluša Ðukanovića i druga lica za koja oceni da postoji potreba, a radi utvrđivanja porekla novčanog iznosa od 1,5 miliona evra na kastodi računu Ðukanovića, kao i porekla sredstava kojim je izgrađena „ničija“ kuća u Podgorici.

Odbrana predlaže da Odbor ispita i “učešće Mila Ðukanovića” u aferi Telekom, aferi A2 EPCG, kao i osnovanost krivičnih prijava (20 krivičnih prijava) koje je odbrana Duška Kneževića podnela nadležnim tužilaštvima u Crnoj Gori protiv Ðukanovića, ministra pravde Zorana Pažina, specijalnog tužioca Milivoja Katnića, predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića, guvernera Centralne banke Radoja Žugića i drugih lica koja su u izvršnoj i sudskoj vlasti u Crnoj Gori.

“Ispitivanje navednih lica je neophodno, jer su svi oni po saznanjima odbrane postupali po direktnim instrukcijama i nalozima Mila Ðukanovića. Predlažemo da se pred Anketnim odborom pored drugih svedoka kao svedok pozove i svoja saznanja pred odborom iznese Knežević, a imajući u vidu činjenicu da je Interpol ukinuo sve tri poternice koje je SDT u Podgorici nezakonito raspisao protiv Duška Kneževića ocenjujući ih kao nezakonite i kao sredstvo političkog progona", navodi se u predlogu.

Odbrana Duška Kneževića je, kako se dodaje, spremna da Anketnom odboru dostavi sva saznanja koja poseduje, kao i imena drugih svedoka koje bi pred Anketnim odborom izneli svoja relevantna saznanja.

"Anketni odbor parlamenta kao najvišeg predstavničkog doma građana će, uvereni smo, u svojoj kontrolnoj funkciji doći do značajnih saznanja i rezultata, a koje je bi nakon toga trebalo dostaviti tužilaštvu i drugim nadležnim državnim organima Crne Gore”, piše u predlogu.

Protiv Kneževića su podignute tri optužnice - za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu “Karbon”, a optužen je i u predmetu “Aerodromi”, gde je sa saradnicima navodno Aerodrome oštetio za tri miliona evra.

Početak 2019. godine obilježila je afera “Koverat”, kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru DPS-a i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 evra, prenele su Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: