"Totalni obrt" u velikoj aferi koja trese Hrvatsku

Totalni obrt u korupcionaškoj aferi s hrvatskom državnom firmom "Janaf". U najnovijem broju nedeljnik Nacional piše da svi pipci vopde do predsedničke kampanje.

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

09:38

EPA-EFE Christian Bruna

Kako navodi taj nedeljnik, jedan od 11 uhapšenih Krešo Petek tvrdi da je imao uvid u dokumentaciju Uskoka, a u svojoj odbrani je naveo da je dva miliona kuna dao za finansiranje predsedničke kampanje.

Nacional piše da je u trenutku kad je Petek ušao u Klub zatvorenog tipa u vlasništvu Kovačevića, gde je izvršena primopredaja novca, u tom prostoru bio Jakov Kitarović, a da je Dragan Kovačević došao kasnije.

Kovačević se u Klubu pojavio nekolikko minuta kasnije, dok je Kitarović, inače, suprug bivše predsednice Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, došao među prvima.

Nedeljnik piše da se Petek uoči dolaska javio Kovačeviću, tada direktoru firme "Janaf" i rekao mu da će malo kasniti. Nacional je prvi otkrio prisustvo Kitarovića u Klubu tokom primopredaje nešto manje od dva miliona kuna, što je on i potvrdio.

Hrvatski nedeljnik tvrdi da je došao do Uskokove dokumentacije u kojoj stoji da će se Krešo Petek braniti tvrdnjom da je tih dva miliona kuna bilo namenjeno "za pomoć političarima u predizbornoj kampanji za predsedničke izbore".

Nacional je objavio i razgovor Peteka i bankara, koji od njega zatražio obrazloženje za podizanje toliko novca.

"To je moj novac, boli vas ....., mogu kupiti magarca, stado ovaca, ne moram imati nikakav ugovor za to. Ako ne možete moje novce držati privatno u javnosti, idem u drugu banku", rekao je Petek.

Prema detaljima tajnih snimaka koje je juče objavio zagrebački portal Telegram, 6. novembra prošle godine, Petek je tražio sastanak s Kovačevićem, koji je potom dogovoren u Klubu "u ponedeljak u 13,30".

"Taj ponedeljak bio je 11. novembra. Petek uoči sastanka naručuje u svojoj banci 1,96 miliona kuna. Novac, kako je snimljeno, uzima u 12:51 sati", navodi se i dodaje da se potom uputio prema Klubu u zagrebačkoj Slovenskoj ulici.

Kovačević je u Klub stigao nešto nakon Peteka. Policajci su ga snimili kako u 13:40 sati izlazi iz vozila i ulazi u zgradu u Slovenskoj 9.

U tim trenucima snimljeno je i da Petek zove još jednog direktora iz Janafa - Gorana Petrovića. Pozvao ga je da "dođe kod šefa" jer je "tamo pun ku*** klope", preneo je hrvatski portal Index.

Nakon svega 20-ak minuta Petek bez vrećice izlazi iz zgrade u Slovenskoj 9. Odmah se upućuje prema Janafu, gde se sastaje s direktorom zaduženim za bezbednost kompanije Vladom Zorićem.

I Zorić je, kažu, sada pod istragom zbog sumnje da je učestvovao u nameštaju tendera za Elektrocentar Petek, vredan 20 miliona kuna.

Reč je, inače, o navodno korupcionaškoj aferi koja danima potresa Hrvatsku, a koja je nakon hapšenja 11 osoba, među kojima su i dvojica gradonačelnika, izazvala oštru polemiku u javnosti između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, zbog pitanja koje je predsednik postavio - zašto svi osumnjičeni nisu pohašeni pre 10 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: