Stav struke: Počinje vakcinacija, odlazak u domove zdravlja nije rizičan

Stav struke je da imunizacija stanovnika Srbije vakcinacijom protiv sezonskog gripa počinje 1. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin

"Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu", upozorava Ministarstvo.

Kako navode, od posebne je važnosti da se vakcinišu hronično obolele osobe kao i osobe sa udruženim bolestima.

"Ove godine obezbeđen je rekordan broj doza vakcina protiv gripa - preko 500.000 doza. Vakcine protiv gripa će za sve građane biti besplatne, a trenutno se vrši njihova distribucija zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima u svim domovima zdravlja bile dostupne već od 1. oktobra", dodaju.

Takođe, ove nedelje otpočinje i distribucija vakcine protiv pneumokoka ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

"Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv koronavirusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, a biće dostupna i svim drugim građanima koji žele da se i na ovaj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbeđene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu", zaključuje se u saopštenju.

strana 1 od 224 idi na stranu