Ako je BiH stala uz Azerbejdžan, kakav će stav zauzeti Srbija?

Nakon što se BiH izjavom Bakira Izetbegovića praktično stavila na stranu Azerbejdžana, postavlja se pitanje kakvu ulogu će zauzeti Srbija.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 29.09.2020.

08:05

Ako je BiH stala uz Azerbejdžan, kakav će stav zauzeti Srbija?
Ilustracija: Deposit photos/Anton_Sokolov

Slično pitanje pred našu zemlju je postavljeno i kada su se EU, ali i SAD jasno odgradile od predsednika Belorusije zbog, kako se tvrdi, neregularnog reizbora na mesto šefa države.

I u tom slučaju. kao i u ovom najnovijem sukobu koji je svetska vest broj jedan, na jednoj strani se pominje Rusija, a na drugoj "ostatak sveta".

Dilemu je razrešio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je objasnio da azerbejdžansko-jermenski sukob može da nam bude upozorenje kako je malo potrebno da se raspali neki rat tamo gde to tinja godinama.

Prema njegovim rečima, "situacija je dosta komplikovana" s obzirom na to da je u pitanju "tinjajući sukob" zbog kojeg je još pre oko dvadesetak godina formirana tzv. "Minska grupa" koja, kako navodi, kao što se vidi ništa nije uradila za to vreme.

On je u emisiji "Ćirilica" na Hepi tv rekao da su za Srbiju i Azerbejdžan i Jermenija prijateljske zemlje i u obema je, kaže, boravio kao predsedavajući OEBS.

"Naš interes je da se taj sukob što pre obustavi, ali to je lako reći", kaže Dačić, uz napomenu da je Turska "zainteresovana" za Azerbejdžan, a da je Rusija neutralna.

Ne isključuje, međutim, mogućnost širenja sukoba. "Rusija se drži neutralno, ali Azerbejdžan je uvek optuživao Rusiju da je na strani Jermenije, gde žive pravoslavci", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: