Komšić: Zagreb da malo odbije od BiH

Član Predsedništva BiH Željko Komšić,poručio je večeras da Zagreb ne može da ima ništa s Izbornim zakonom u BiH i da mu treba reći "da odbije od BiH".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.09.2020.

23:49

Komšić: Zagreb da malo odbije od BiH

Ovo je izjavio povodom sastanka u Zagrebu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Smatra da je susret u Zagrebu iščašena paradigma na koju se nažalost pristaje i da vlasti u BiH, Beogradu i Zagrebu konstantno daju za pravo da se postavljaju kao tutori.

"Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom, mešanje je krajnje neumesno. Zagrebu je najbolje reći da odbije malo od BiH i priče o Izbornom zakonu jer se ni mi njima ne mešamo u izborne zakone. Mi sebi ne dajemo pravo da, recimo, pričamo o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Treba da budu svesni da nema toga u političkom Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže", rekao je Komšić za FTV.

Kaže da je pogrešno da se u Zagrebu legitimizuje priča o unutrašnjim temama BiH i pita šta Hrvatska ima s izmenama Izbornog zakona u BiH?

"Ovakvo pozivanje funkcionera kao predstavnika naroda po meni je potpuno pogrešno. Ja nikad ne bih pristao da ucestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili", kazao je Komšić, prenose Nezavisne.

Navodi je da uoči posete razgovarao s Izetbegovićem, kojem je rekao da se u odnosima dve države mora paziti kako se razgovara i savetovao mu da u Zagreb ide kao šef SDA, a ne predstavnik jednog naroda.

"Mislim da nije dobro legitimizovati ovakvu vrstu komunikacije, jer oni nas očito strateški posmatraju kao teritoriju, a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske zavisnosti o onome što Zagreb hoće. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, nit je BiH staja da se neko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovek priča u ime hrvatskog naroda. Otkud to da Dodik predstavlja srpski narod? Pitajte druge stranke iz Republike Srpske da li on ima legitimitet", kazao je Komšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: