Sutra hitna sednica Saveta bezbednosti UN o Nagorno-Karabahu

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah gde su u toku sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga bezbednosti, biće održana sutra.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 28.09.2020.

20:56

Sutra hitna sednica Saveta bezbednosti UN o Nagorno-Karabahu
Ilustracija: Depositphotos/ Steve_Allen

Sednica će biti održana na zahtev evropskih zemalja, saopštili su Frans presu diplomatski izvori.

Nemačka i Francuska su pokrenule tu inicijativu ali su je podržale druge evropske države - Estonija, Belgija i Velika Britanije, naveli su večeras isti izvori i dodali da će sednica biti iza zatvorenih vrata.

Prema poslednjem bilansu, najmanje 67 osoba stradalo je u nedavno započetom sukobu.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom izmedju 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana. Od tada povremeno izbijaju sukobi u toj oblasti.

Ta oblast se nalazi izmedju Irana, Rusije i Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: