Angela je "gurnula prst u oko Moskvi"; Ekspert: To se jednostavno ne radi

Postupak nemačke kancelarke, koja je obišla u bolnici ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, mogao bi ozbiljno da naljuti Moskvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

12:56

Angela je
Tanjug/Odd Andersen/Pool Photo via AP

Bivši zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i predsednik Ruskog javnog saveta za međunarodnu saradnju i diplomatiju Sergej Ordžonikidze smatra da je ta poseta neprijateljski postupak prema Rusiji.

"Kada su u pitanju zvanične posete državnika drugim zemljama, mnogi zapadni partneri se sastaju sa opozicijom. Mi to razumemo, ali ovde je druga situacija. Ovo je neprijateljski korak. Merkelova sve odlično razume, ona je iskusna političarka. Ovakve stvari se rade, kako bi se narušio ugled Rusije u političkom pogledu i kako bi Navaljnog proglasili herojem i mučenikom", saopštio je Ordžonikidze, a preneo Sputnjik.

On dopušta mogućnost da su Navaljnog na klinici posećivali i mnogi drugi lideri. On je dodao, da je Merkelova tokom posete mogla da prenese instrukcije Navaljnom, šta dalje da radi.

Podsetimo, nemački nedeljnik "Špigl" najpre je objavio da je nemačka kancelarka obišla Navaljnog dok je on bio u berlinskoj klinici, u koju je prebačen nakon što je pao u komu u ruskoj bolnici u Omsku.

Nakon toga oglasio se njen portparol, koji je rekao da je reč o privatnoj poseti.

Sve je potvrdio i sam Navaljni.

Navaljni je pušten iz bolnice 22. septembra, nakon što mu se stanje poboljšalo. Sumnja se, a nemački lekari navode da su našli i dokaz za to, da je on otrovan nervnim agensom novičok.

Zvanična Moskva sve negira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: