SAD i Grčka: Mirno rešiti tenzije

SAD i Grčka pozvale su na mirno rešavanje pomorskog sukoba u istočnom Mediteranu, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 28.09.2020.

11:27

SAD i Grčka: Mirno rešiti tenzije
EPA/Petros Karadjias / POOL

"SAD i Grčka potvrđuju svoje uverenje da pitanja pomorskog razgraničenja treba rešavati na miran način u skladu sa međunarodnim pravom", navodi se u zajedničkom saopštenju koje je usledilo nakon sastanka američkog državnog sekretara Majka Pompea sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom u Atini.

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi Rojters, dve strane su spremne da koriste "sva odgovarajuća sredstva" za zaštitu regionalne stabilnosti.

Tenzije u istoočnom Mediteranu počele su da rastu nakon što je Turska pokenula pomorska istraživanja.

Pompeo je uoči dolaska u Grčku razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o, kako je napisao na Tviteru, "deeskalaciji situacije na istočnom Mediteranu" i ponovo "ukazao na značaj jedinstva NATO".

Pompeo je prvi državni sekretar SAD koji dolazi u Solun, u okviru petodnevne posete Evropi koja uključuje i posetu Italiji, Vatikanu i Hrvatskoj.

Tokom posete Solunu, Pompeo treba da potpiše bilateralni sporazum o nauci i tehnologiji, kao i da ugosti poslovne lidere iz energetskog sektora.

On će se pridružiti i članovima gradske jevrejske zajednice u znak sećanja na Jom Kipur.

Pompeo kasnije danas putuje na Krit gde će posetiti američku vojnu bazu u zalivu Suda, a očekuje se da razgovara i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: