Haradinaj u utorak prvi put pred sudom za zločine OVK

Potpredsednik Udruženja veterana OVK Nasim Haradinaj, optužen za zastrašivanje svedoka, biće sutra prvi put izveden pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/JanPietruszka
Foto: Depositphotos/JanPietruszka

Kako je sud večeras saopštio, prvo pojavljivanje Haradinaja pred sudijom zakazano je za 15 sati.

Tokom zasedanja, sudija će upoznati Haradinaja sa navodima optužnice i pitati ga da li želi da se o krivici izjasni odmah ili za 30 dana.

Haradinaj je optužen za "krivična dela protiv pravosudja, odnosno zastrašivanje svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova".

Za ista krivična dela optužen je i Hisni Gucati, predsednik Udruženja veterana OVK, koji je, takodje, u haškom pritvoru.

Haradinaja i Gucatija su 25. septembra uhapsile snage Euleksa u Prištini.

Tužilaštvo u Hagu tereti Gucatija i Haradinaja da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka "izložili te osobe potencijalnim pretnjama njihovoj bezbednosti".

U nalogu za hapšenje, objavljenom na sajtu suda, piše da su Gucati i Haradinaj na konferencijama za štampu u Prištini "distribuirali poverljive i nejavne informacije koje potiču od...tužilaštva" ili istražne radne grupe koja mu je prethodila.

U nalogu za hapšenje - koji je potpisao francuski sudija Nikola Giju (Nicholas Guillou) - piše da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu - održane 7, 16. i 22. septembra - medijima učinili dostupne "poverljive informacije i dokumente u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva".

Haradinaj je, pritom, "pomenuo po imenu neke (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim boravištem i drugim ličnim detaljima", a Gucati ga nije sprečio.

"Takvo ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju ili sredstvo prinude da druga osoba ne da izjavu ili da pruži lažnu izjavu", piše u nalogu za hapšenje.

Gucati i Haradinaj optuženi su i da su, objavljujući poverljive informacije o svedocima, imali nameru da nad njima sprovedu "odmazdu zato što su dali istinite informacije tužiocima u vezi sa navodnim krivičnim delima".

Na teret čelnicima veterana OVK, tužioci stavljaju i da su "prekršili tajnost postupka".

Udruženju veterana OVK su, tokom septembra, kako je tvrdilo, nepoznate osobe dostavljale velike količine poverljivih dokumenata sa zaglavljem Specijalizovanih veća Kosova, što je zvaničan naziv suda u Hagu.

Pre četiri dana, tužilac Džek Smit (Jack Smith) upozorio je da će krivično goniti sve koji odaju identitet svedoka ili objave informacije koje bi mogli otkriti ko su svedoci.

U saopštenju, Smit je tada Udruženje veterana OVK optužio da se više puta upustilo u aktivnosti koje su, po njegovom uverenju, "usmerene na miniranje dolične primene pravde".

Iz Smitovog saopštenja proizašlo je da je Udruženje veterana OVK poverljive dokumente dostavljalo novinarima na Kosovu, koji su, medjutim, odbili da ih objave ili su ih vratili sudu u Hagu.

Tužilac je naglasio da su mnogi novinari na Kosovu "jasno rekli kako takve aktivnosti miniraju vladavinu zakona i kurs pravde".

Smit je naznačio da su novinari shvatili da bi "sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo da predstavlja krivično delo po Krivičnom zakoniku Kosova".

"Specijalizovano tužilaštvo je posvećeno istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koja mogu da dovedu do njihove identifikacije", upozorio je tužilac Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu