Džaferović: Hrvatska i Srbija deo Dejtona, jer su učestvovale

Predsednik Predsedništva BiH Šefik Džaferović kaže da je revizija Dejtonskog sporazuma za njega unutrašnje pitanje BiH.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.09.2020.

22:04

Džaferović: Hrvatska i Srbija deo Dejtona, jer su učestvovale
Ilustraija: Depositphotos/ Tatiana53

Taj odgovor daje na pitanje kako vidi poruku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u govoru na Generalnoj skupštini UN da je vreme za reviziju postignuća Dejtonskog sporazuma i njegove izmene,

"Srbija i Hrvatska jesu potpisnice (Dejtonskog sporazuma) i one imaju samo jednu obavezu, jer su obe učestvovale u agresiji na BiH i zato su potpisnice, a to je da bez ikakvih prava poštuju suverenitet i teritorijalni integritet BiH i ne preduzimaju nikakvu radnju da bi to ugrozili", kazao je Džaferović danas za sarajevski N1.

"U našem ustavu piše da se izmene mogu vršiti kada imate dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH. Neka nas puste da radimo svoj posao. Veoma važno je da Hrvatska i BiH imaju što moguće bolje odnose jer prijateljski odnos nadilazi sva moguća otvorena pitanja koja imamo, a imamo brojna", rekao je Džaferović.

On je naveo da ne vidi problem u tome da se hrvatski zvaničnici sastaju sa čelnicima političkih stranaka iz njegove zemlje, pa na taj način tretira i susret hrvatskog premijera i lidera HDZ-a s čelnicima HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).

"Ako je tako, a jeste, onda nije povreda institucija BiH. Ono što je bilo u Zagrebu ranije, da hrvatski predsednik poziva jednog člana (Predsedništva BiH) i zaobilazi predsedavajućeg i instituciju, jeste povreda institucije", kazao je Džaferović za televiziju N1 komentarišući zagrebački susret premijera i predsednika HDZ-a Andreja Plenkovića s predsednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Potvrdio je da će sva tri člana Predsedništva BiH sutra biti u Briselu kako bi sa zvaničnicima Evropske unije razgovarali o sprovođenu reformi.

Džaferović navodi kako će, iako je samo on dobio poziv, u Brisel ići sva tri člana Predsedništva i da njihov nastup treba da oslika politiku koju vode spram procesa EU kao institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: