"U Varivodama počinjen težak zločin protiv nevinih"

U Varivodama, kraj Kistanja, održan je komemorativni skup za ubijene srpske civile u prisustvu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

12:40

Foto: Epa/DANIEL KASAP

Plenković je poručio da je na tom mestu počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih delovanja.

"Kao predsednik hrvatske vlade duboko žalim zbog toga i izražavam vam šaučešće zbog smrti pripadnika vaše porodice", naveo je Plenković.

Pripadnicima srpske manjine rekao je da želi poslati poruku mira i pomirenja.

"To znači i smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija i zaslužuje nedvosmislenu osudu. To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susednim selima, gde su stariji pripadnici takođe ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali", rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Gotovo dva meseca nakon vojno-policijske akcije Oluja, u kojoj je više od 220.000 srba proterano iz Hrvatske, a oko dve hiljade njih nestalo ili ubijeno, na današnji 1995. godine, u Varivodama je ubijeo devet meštana srpske nacionalnostit: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Za taj i mnoge druge zločine nad srpskim civilima nije niko odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: