Komemoracija pilotima: Uzori budućim generacijama

Beograd -- U čast poginulim pilotima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, koji su stradali u padu vojnog aviona MiG 21, u Beogradu je održana komemoracija

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pročitajte još:

Potvrđeno: Pao vojni avion kod Loznice FOTO/VIDEO

Podsećamo, u petak su u padu vojnog aviona MiG 21 u reonu sela Brasina kod Malog Zvornika stradali - major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević.

Komemoraciji, u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, prisustvovali su članovi porodica stradalih pilota, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, pripadnici RV i PVO, kolege i prijatelji.

Komandant RV i PVO general-major Duško Žarković rekao je da je teško pronaći reči utehe, koje bi ublažile tugu i bol porodica poginulih pilota, koji su, odlučivši da se bave avijacijom, prihvatili put pun izazova, hrabro prihvatajući sve ono što vojnički poziv nosi.

"Ova tragedija je ogroman gubitak za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu. Izgubili smo odlične pilote, iskusne stručnjake, velike profesionalce i patriote. Ako može biti utehe za nas, onda je to činjenica da će svetli likovi naših nastradalih kolega, njihovi ljudski i profesionalni kvaliteti, njihov odnos prema porodicama i profesiji, biti trajna inspiracija i uzor svima nama, ali i budućim generacijama vazduhoplovaca", rekao je general Žarković.

Porodicama Krsnik i Vasiljević, poručio je da mogu biti ponosni na Dejana i Zvonka i da će uspomenu na njih čuvati sve njihove kolege i prijatelji.

Od kolega pilota na komemoraciji se oprostio i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić, koji je govorio o životnim putevima majora Krsnika i kapetana prve klase Vasiljevića, o tome kako su stasali u iskusne pilote, cenjene i voljene u kolektivu i ozbiljne ljude koji će biti primer mlađim generacijama.

Pilot major Dejan Krsnik bio je komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile. Rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 1994. godine.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević bio je pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile. Rođen je 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 2001. godine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević tragično su izgubili živote 25. septembra, prilikom pada aviona MiG-21 u reonu sela Brasina kod Malog Zvornika, tokom izvođenja redovnog letačkog zadatka.

Sahrana majora Dejana Krsnika biće sutra, 29. septembra, na Bežanijskom groblju u Beogradu u 13.45 časova, a sahrana kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića biće istog dana na groblju u mestu Donja Borina u 13 časova.

strana 1 od 224 idi na stranu