"Ratno stanje ne znači mobilizaciju"

Proglašavanje ratnog stanja u Azerbejdžanu ne podrazumeva mobilizaciju širom zemlje, kaže portparol azerbejdžanske državne službe za mobilizaciju i regrutaciju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 27.09.2020.

22:05

Foto: EPA Philipp Guelland

On je objasnio da je proglašeno ratno stanje u Azerbejdžanu, ali da nije objavljena opšta mobilizacija, prenosi TASS.

"Ako bude potrebno, prema trenutnim zakonima, rezervisti će biti pozvani da učestvuju u merama za osiguravanje odbrane i bezbednosti zemlje", rekao je on.

Sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, regiona s većinskim jermenskim stanovništvom, koji je proglasio otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinskoi jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: