"Razmatramo da priznamo nezavisnost Nagorno-Karbaha"

Jermenska vlada planira da razmotri mogućnost priznavanja nezavisnosti Nagorno-Karbaha, kaže jermenski premijer Nikol Pašinjan.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE
EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN / PHOTOLURE

To je oblasti u Azerbejdžanu s jermenskom većinom.

To je oblasti u Azerbejdžanu s jermenskom većinom.

"Da, trebalo bi da razmotrimo pitanje priznavanja nezavisnosti Arcaha (jermenski naziv za Nagorno-Karabah). To pitanje je na našoj agendi. Trebao bi da veoma ozbiljno razgovaramo o tome. Razmatramo sve scenarije mogućeg razvoja događaja", rekao je Pašinjan u parlamentu.

On je dodao da se oružani sukobi vode duž cele linije kontakta i istakao da i Jermenija i "njen neprijatelj" (Azerbejdžan) imaju ozbiljne gubitke, prenosi TAS S.

Sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, koja je proglasila otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbajdžanskog većinskogi jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih meseci.

strana 1 od 604 idi na stranu