Ko je pripremljeniji za rat - jedna strana ima drastično više vojnika; "Upotrebljeni turski avioni"

Svi parametri vojne sposobnosti i opremljenosti pokazuju da je Azerbejdžan pripremljeniji na sukob sa Jermenijom koji je izbio zbog oblasti Nagorno-Karabah.

Izvor: B92

Nedelja, 27.09.2020.

19:56

Ko je pripremljeniji za rat - jedna strana ima drastično više vojnika;
Foto: Tanjug/Armenian's Defense Ministry via AP

To pokazuju podaci sajta globalfirepower.

Što se tiče ljudstva, Jermenija ima 1.696.085 spremnih, dok Azerbejdžan raspolaže sa čak 5.042.346 dostupnog ljudstva za ratovanje.

Aktivnog vojnog osoblja Jermenija ima 45.000, a u rezervi 200.000, dok Azerbejdžan ima čak 126.000 aktivnih pripadnika i 300.000 u rezervi.

I budžeti dve armije pokazuju nesrazmernost sukobljenih snaga, Jermenija raspolaže sa 1.385.000.000 američkih dolara, dok je budžet azerbejdžanske vojske 2.805.000.000 dolara.

Azerbejdžan ima višestruko više aviona, 147 i 88 helikoptera, dok Jermenija raspolaže sa 64 aviona i 37 helikoptera.

Borbenih tenkova Jermenija ima 110, a Azerbejdžan 570.

Podsetimo, sukobi su jutros izbili između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko Nagorno-Karabaha, oblasti u kojoj većinu čine Jermeni, a koja je proglasila otcepljenje od Azerbejdžana 90-tih godina.

Region Nagorno-Karabah saopštio je danas da je u jutrošnjim sukobima sa snagama Azerbejdžana poginulo 16 njegovih vojnika i da je ranjeno više od 100.

Poginulo 200 azerbejdžanskih i 17 jermenskih vojnika

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska u sukobima u Nagorno-Karabahu pretrpela velike gubitke – ubijeno je oko 200 vojnika,dok je bilans na jermenskoj strani – 17 ubijenih i preko 100 ranjenih.

Prema njegovim rečima, situacija na terenu je kao i ranije, sukobi se nastavljaju na severu i jugu teritorije.

Prethodno je saopšteno da je Vlada Jermenije proglasila ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

Ubrzo zatim je i Azerbejdžan uveo ratno stanje u nekoliko regiona države.

Istovremeno, Jermenija je objavila opštu mobilizaciju.

"Odlukom Vlade u Republici Jermeniji proglašeno je ratno stanje i opšta mobilizacija. Odluka stupa na snagu od momenta objavljivanja. Svi da se jave u svoje vojne odseke. Za domovinu, za pobedu “, napisao je na Fejsbuku premijer Nikol Pašinjan.

Sirijski borci umešani u sukob?

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da proverava izveštaje o tome da se borci iz Sirije navodno bore na strani Azerbejdžana u sukobu sa snagama samoproglašene autonomne oblasti Nagorno Karabaha s većinskim jermenskim stanovništvom.

Kako prenosi Rojters, Hikmet Hajijev, spoljnopolitički saradnik azerbejdžanskog predsednika, odbacio je takve navode koje je iznela Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Hajijev je rekao da su takvi izveštaji "besmislica".

Korišćeni turski avioni

Predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan izjavio je da je azerbejdžanska vojska prilikom napada koristila turske avione F-16 koji su se već mesec dana nalazili u Azerbejdžanu za potrebe vojnih vežbi.

Kako je kazao, samim tim Azerbejdžan tokom napada na Nagorno-Karabah koristi najsavremenije naoružanje kojim raspolaže turska vojska.

Arutjunjan je takođe naveo i da je tokom napada desetine jermenskih vojnika poginuli, a pored toga, poginuli su i civili.

"Desetine vojnika je poginulo, na desetine je ranjeno. Povređeni su i civili, a i među građanima ima ubijenih“, rekao je predsednik tokom obraćanja javnosti.

Što se tiče situacije na terenu, Arutjunjan je konstatovao da su pojedini položaji izgubljeni i to uglavnom na južnom krilu i u pravcu grada Tališ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: