"Sprečiti Tursku da se uključi u sukob"

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su trenutna borbena dejstva od strane Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, koje naziva provokacijom, planirana ranije.

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 27.09.2020.

12:30

EPA/OMER MESSINGER / POOL

"Nedavne agresivne izjave azerbejdžanskog rukovodstva, sveobuhvatne zajedničke vojne vežbe s Turskom, kao i neprihvatanje predloga OEBS za sprovođenje monitoringa jasno ukazuju na to da je agresija planirana ranije i da je reč o velikoj provokaciji protiv mira i bezbednosti u regionu“, napisao je premijer na Tviteru.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije, zbog čega je u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah proglašeno ratno stanje i mobilizacija.

Nakon toga istu odluku donela je i jermenska vlada.

Nikol Pašinjan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne uključi u sukob Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Turska, saveznik Azerbejdžana, prethodno je oštro kritikovala Jermeniju posle sukoba jermenskih i azerbejdžanskih snaga jutros, rekavši da Jerevan predstavlja prepreku miru i da Ankara pruža podršku Bakuu, prenosi Rojters.

Pašinjan je ocenio da bi ponašanje Turske moglo da ima destruktivne posledice po Južni Kavkaz i susedne regione.

U regionu Nagorno-Karabaha jutros je došlo do nove eskalacije.

Jermenija je saopštila da je Azerbejdžan započeo ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha, dok u Bakuu navode da samo preduzimaju recipročne mere protiv akcija Jermenije u toj oblasti.

Na obe strane bilo je žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: