Haos zbog "ženskog marša" - broj uhapšenih višestruko veći od zvaničnog VIDEO/FOTO

Desetine demonstrantkinja uhapšene su danas na protestu u Minsku na kome su ponovo tražile ostavku autoritarnog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Izvor: Beta

Subota, 26.09.2020.

16:31

Haos zbog
Foto: Tanjug/AP Photo/TUT.by

Stotine žena protestovale su danas u centru Minska u takozvanom "ženskom maršu", nastavljajući talas demonstracija protiv Lukašenka, započetih posle predsedničkih izbora 9. avgusta.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijasna saopštila je da je policija blokirala centar Minska i uhapsila više od 80 demonstrantkinja, prenosi Asošiejted pres.

Neke od uhapšenih policija je jurila po obližnjim zgradama, gde su pokušale da se sakriju, navela je Vijasna.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše proteste hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da demonstracije slabe.

Lukašenko je izazvao dodatni gnev demonstranata u sredu, kada je održana nenajavljena ceremonija njegove inauguracije za šesti mandat na čelu države.

Glavna protivnica Lukašenka na izborima Svetlana Tihanovska, koja je otišla u Litvaniju odmah posle glasanja, pohvalila je žene koje protestuju i kritikovala ponašanje policije.

"A šta sa muškarcima koji krijući lica koriste silu protiv žena? Da li je moguće mirno živeti s takvim muškarcima", upitala je Tihanovskaja.

Lukašenko će večeras govoriti pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da će njegovo obraćanje u UN dodatno rasplamsati sutrašnje proteste u Belorusiji, navodi AP.

Do sada su najveći protesti u zemlji organizovani nedeljom i na njima je, prema procenama nevladinih organizacija, bilo i do 200.000 ljudi.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.
Foto: Tanjug/AP Photo/TUT.by
Foto: Tanjug/AP Photo/TUT.by
Foto: Tanjug/AP Photo/TUT.by
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: