"Divljaštvo"

Iranski predsednik Hasan Rohani danas je optužio SAD za "divljaštvo" pošto je Vašington ove sedmice uveo nove sankcije protiv Teherana.

Izvor: B92

Subota, 26.09.2020.

12:29

EPA-EFE/ IRANIAN PRESIDENTIAL OFFICE HAND

"Amerikanci su Iranu pričinili štetu koja se meri desetinama miliona dolara", rekao je Rohani u obraćanju koje je prenosila iranska nacionalna televizija.

Glasom koji je podrhtavao od gneva, Rohani je rekao da se radi o divljaštvu neviđenih razmera i sunarodnike pozvao da svoje "kletve i mržnju" usmere ka Beloj kući, navodi Rojters.

Napetosti između Vašingtona i Teherana rastu otkako su se SAD pre dve godine jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma velikih sila sa Iranom i počele da ponovo uvode sankcije koje su u skladu sa tim dokumentom ublažene.

U četvrtak je na američku "crnu listu" stavljeno nekoliko iranskih zvaničnika i subjekata zbog navodnih teških kršenja ljudskih prava u Iranu, u koje Vašington ubraja i sudski proces protiv jednog iranskog rvača koji je osuđen na smrt a zatim i pogubljen.

Prethodno, SAD su u ponedeljak uvele nove sankcije za iransko ministarstvo odbrane i druge aktere uključene u iranski nuklearni program i program razvoja naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: