Hodaj: Specijalni sud ne veruje kosovskim institucijama, ovo su samo prvi koraci

Advokat Taljant Hodaj izjavio je da Organizacija veterana OVK treba da se usredsredi na nalog za hapšenje predsednika Hisnija Gucatija.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.09.2020.

09:15

Hodaj: Specijalni sud ne veruje kosovskim institucijama, ovo su samo prvi koraci
EPA-EFE/ STRINGER

On je uhapšen bez prethodne najave i pojasnio da Specijalni sud ima nalog za takva hapšenja, ali u skladu sa pravilima osobe moraju biti unapred obaveštene o svojoj poternici, piše Koha.

"Zakonom o specijalizovanim većima i uredbom, sud ima mandat za hapšenje i svaka institucija je dužna da deluje u skladu sa njihovim nalozima. Oni su u pravu, ali optuženi moraju biti informisani. Ovo bi trebalo da bude u fokusu primedbi veterana OVK na nalog za hapšenje da svako ko je uhapšen treba da bude obavešten”, rekao je advokat.

On je dodao da je "u slučaju Gucati sud izdao nalog za hapšenje i očekuje se da će odluka o meri biti predstavljena i uručena".

Hodaj je na KTV rekao da postoji duboko nepoverenje između Euleksa i Specijalnog suda sa jedne strane i kosovskih institucija sa druge, zbog čega su jučerašnja hapšenja imala oblik racije.

Prema njegovom mišljenju jedan od razloga za hapšenje Gucatija mogao bi biti njegova veza sa kosovskim bezbednosnim institucijama, u koje Specijalni sud nema poverenja.

"Oni imaju mandat za to, ali to nije dobro izgledalo. Inače, da postoji bolja koordinacija, ne bi došlo do ove situacije i ne bi bilo akcija kao danas kao u filmovima. Moglo se to izbeći, ali postoji duboko nepoverenje“, rekao je Hodaj.

On je dodao da je otkrivanje dosijea uzrok jučerašnjeg hapšenja, ali ne i hapšenja dan pre toga.

Kaže da se Specijalni sud ne može opozvati uprkos tome što je OV OVK protiv ili neko drugi i dodaje da je očekivao da će optužnica za Mustafu biti obimnija nego što je bila.

"Očekivao sam da će Mustafina optužnica biti obimnija od 10 stranica. Pročitao sam, činilo se jednostavno, kratko i razumljivo. Ova optužnica može imati posebne žalbe jer nije objavljena u javnosti“, zaključio je on.

Advokat Taljant Hodaj rekao je da su hapšenja lidera OV OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja zbog ometanja pravde, nakon hapšenja Saljiha Mustafe u četvrtak, kao rezultat potvrde optužnice protiv njega, samo prvi koraci.

"To je samo početak izvršenja njihovih odluka“, rekao je Hodaj.

Hodaj je ukazao da su u nalozima za hapšenje spomenute sumnje protiv Gucatija i Haradinaja i njihovi advokati treba da se usredsrede na slobodu izražavanja.

Prema Hodaju, OV OVK morala je biti oprezna,.

"Pored činjenice da lideri nisu bili pažljivi, trebalo je da imaju stručne savete o onome što bi moglo da se objavi. Građanima treba dati i obaveštenje da ako naiđu ili imaju poverljiva dokumenta u vezi sa drugim imenima, da ih ne objavljuju", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: