U Ljubljani održana 20. Parada ponosa

U Ljubljani je danas održana 20. Parada ponosa.

Izvor: Tanjug

Subota, 26.09.2020.

23:45

U Ljubljani održana 20. Parada ponosa
Foto: Depositphoto/AndrewLozovyi

Učesnici su istakli da je pored borbe za LGBT+ osoba, potrebno nastaviti borbu i za šira društvena prava koja smatraju ugroženima.

Zbog restriktivnih mera usled pandemije korona virusa, parada je održana u vidu deset malih skupova koji su se spojili na trgu ispred parlamenta gde su grupe s različitim bojama kišobrana stajale u obliku duge, simbola pokreta za prava LGBT+ zajednice.

Govornici su kritikovali vladu tvrdeći da ona sledi neokonzervativne evropske zemlje gde raste mržnja protiv LGBT+ zajednice, kao i represija zajedno s napadima na osnovne temelje demokratije kao što su sloboda medija, podela vlasti i sloboda okupljanja, prenosi STA.

Podršku pravima LGBT+ zajednici pružili su predstavnici stranih ambasada koji su učestvovali u maršu noseći transparent na kojem je pisalo Diplomatija za jednakost.

Parada ponosa vrhunac je jednomesečnog festivala koji je trebalo da se održi u junu ali je odložen zbog epidemije korona virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: