Hrvatska traži promenu Dejtonskog sporazuma

Hrvatska smatra da je vreme za reviziju Dejtonskog sporazuma, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ tommasolizzul
Ilustracija: Depositphotos/ tommasolizzul

"Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu", rekao je hrvatski premijer, prenosi "Jutarnji list".

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi, kaže, sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je ukazao da je 2020, osim što je godina kriza i godina jubileja, pa se uz 75. godišnjicu UN-a i 25. godišnjicu Četvrte svetske konferencije o ženama, takođe godina u kojoj se obeležava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je, kaže hrvatski premijer, "prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svetskog rata".

“U međuvremenu, ovaj deo Evrope se temeljno promenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju", rekao je Plenković i pozvao na promenu Dejtonskog sporazuma.

Podsetio je na Zagrebački sastanak na vrhu održan pre 20 godina i drugo izdanje tog susreta koji se ove godine virtualno održao tokom hrvatskog predsedanja EU.

"Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve - poručio je Plenković.

strana 1 od 240 idi na stranu