Uhapšen advokat ruske opozicionarke koja je u pritvoru

U Belorusiji je zadržana u pritvoru advokatica Ljudmila Kazak, koja zastupa istaknutu opozicionu aktivistkinju Mariju Kolesnikovu.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.09.2020.

15:50

Uhapšen advokat ruske opozicionarke koja je u pritvoru

Kolesnikova je uhapšena ranije ovog meseca usred masovnih protesta protiv poredsednika Aleksandra Lukašenka.

Ljudmila Kazak je nestala u četvrtak, a policija je kasnije potvrdila da je ona zadržana u pritvoru.

Prema navodima advokata Ljudmile Kazak, ona se suočava sa administrativnim optužbama za učestvovanje u nedozvoljenom skupu i pružanje otpora jednom policajcu, prenosi AP.

Ljudmila Kazak je prenela nekoliko poruka koje je Kolesnikova poslala iz zatvora, ohrabrujući demonstrante da nastave proteste proitiv vlade, koji traju skoro sedam nedelja u Belorusiji.

Kolesnikova se suočava sa optužbama za podrivanje državne bezbednosti i preti joj kazna od pet godina zatvora, ako bude osuđena.

Ona tvrdi da su je pripadnici bezbednosnih službi odvezli do granice sa Ukrajinom kako bi je naterali da napusti zemlju, ali da je pocepala pasoš.

Kolesnikova je rekla i da su policajci pretili da će je ubiti.

Aleksandar Lukašenko je u sredu položio zakletvu za novi mandat tokom inauguracije, koja je održana bez prethodne najave i koju su opozicija i EU proglasili nelegitimnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: