Oglasio se Tači: Niko neće izbeći

Kosovski predsednik Hašim Tači kaže da je "curenje" dokumenata Specijalizovanih sudova u Hagu ugrozilo njegov legitimitet u očima građana.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

On dodaje i da je to oštetilo sliku Prištine i prava potencijalnih okrivljenih.

On je to rekao povodom današnje akcije Euleksa u Prištini u kojoj su uhapšeni predsednik i potpredsednik Udruženja veterana tzv.OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj zbog ometanja pravde.

Kosovski predsednik je u saopštenju za javnost istakao da je OVK dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora i posvećenosti slobodi i nezavisnosti Kosova, te da je kao takav priznat od međunarodne zajednice.

"Nijedna zamka koju je iko postavio neće staviti Kosovo na suprotnu stranu pravde", poručio je Tači.

Prema njegovim rečima, građani očekuju od Specijalizovanih veća da odgovorno, profesionalno i transparentno odgovore na monstruozne navode, poput insinuacija da se OVK bavila trgovinom ljudskim organima ili Žutom kućom, zbog koje su bili dužni da osnuju Specijalizovana veća.

Istakao je da nijedan svedok ili optuženi nije izbegao odgovornost da odgovara pravosudnim vlastima i dodao da je curenje dosijea poslednjih dana, koji su bili predati kancelariji veterana, narušilo legitimitet suda u očima građana, imidž Kosova i prava potencijalnih optuženih.

Objavljivanje tih dokumenata, prema rečima Tačija, bilo je neprihvatljivo.

"Jasno je da je potrebna međusobna saradnja, u skladu sa zakonodavstvom sa kojim su osnovana Specijalizovana veća. Ova posebna pravda je dužna da se pridržava i deluje u skladu sa Ustavom Kosova i da poštuje prava svih. Stoga cenim da nema razloga za ekspedicije ili spektakularne akcije. Mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina", poručio je Tači.

strana 1 od 107 idi na stranu