"Žalosno je što smo psovali Dika Martija, umesto da ga shvatamo ozbiljno"

Politički aktivista i bivši saradnik Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši kaže da međunarodna zajednica koristi Specijalni sud da ukloni ruski uticaju u Srbiji.

Izvor: Kosovo online

Petak, 25.09.2020.

08:48

Dik Marti, Foto: EPA/CHRISTOPHE KARABA

"Žalosno je što smo kao društvo, kada je objavljen izveštaj Dika Martija Saveta Evrope, počeli da ga psujemo umesto da ga shvatamo ozbiljno”, rekao je on za KTV, prenosi Kosovo online.

On je ocenio i da je "Srbija okupatorska zemlja, da je morala da stvori poseban sud, a stvorile su ga i BiH, koja je bila okupirana zemlja, kao i Hrvatska", prenosi Kosovo online.

Prema njegovim navodima, na Kosovu to nije učinjeno odmah već 2015. godine i to ne na ovoj teritoriji već u inostranstvu što je, kako je rekao, još jedna greška.

“Druga greška koja se pravi je ta što se i danas Sud osporava. To što je neko pozvan na razgovor ne znači da je kriv, niti činjenica da se podiže optužnica ne znači da je kriv. One koji nisu krivi sud više ne može proglasiti krivim i moraju biti oslobođeni. Međutim, oni koji su počinili zločine i sud to potvrdi, kosovsko društvo ne bi trebalo da veliča te ljude i predstavlja ih kao heroje“, rekao je Gaši.

Dodao je da ne zna zašto je Saljih Mustafa optužen. "Nisam video optužnicu, i ne mogu imati nikakvo mišljenje o ovome," rekao je Gaši.

Ponovio je da se zalaže za Specijalni sud, ali da je s njim bilo problema.

"Oduvek sam se plašio da bi Specijalni sud mogao da se koristi kao sredstvo ucene protiv kosovskih političara i da bude prisiljen da donosi odluke koje su štetne za interese Kosova. Jer nažalost, kosovski političari ovih 20 godina su bili ucenjivani na dva načina - korupcijom koju su počinili, velika većina njih, posebno oni koji su izašli iz rata, a s druge strane, sud ih je mogao ucenjenjivati da donose odluke ili potpisuju sporazume na štetu Kosova“, kaže Gaši.

Ocenio je da ovde postoje tri stranke, međunarodna zajednica, Srbija i Kosovo.

"Specijalni sud odgovara Srbiji jer želi da diskredituje oslobodilačku borbu naroda Kosova za slobodu i nezavisnost. Međunarodna zajednica koristi Specijalni sud, jer je ovo zahtev Srbije, kao priliku da Srbiju odvoji od ruskog uticaja i ispunjava ovaj uslov u slučaju da se Srbija odvoji od ruskog uticaja i dođe pod američki uticaj. Kosovo mora da prihvati ovaj sud jer se tako jednom zauvek čisti oslobodilački rat naroda Kosova, čak i oni koji su počinili zločine, čak i u vodećim strukturama OVK“, rekao je Gaši.

Gaši je naglasio da rat naroda Kosova ne može biti osuđen ako neki pripadnici OVK budu kažnjeni.

Pomenuo je da su kosovski lideri oslobođeni, za razliku od onih u Srbiji, koji su osuđeni za ratne zločine.

"Ovo nije sud koji su osnovale UN. Ovo je kosovski sud, koji nije u našoj zemlji našom krivicom, jer nemamo policajce, sudije. Kosovska policija mora da ih uhapsi, jer na taj način međunarodnoj zajednici šaljemo poruku da je Kosovo država u kojoj deluje zakon i vlada”, rekao je Gaši.

On smatra da su kosovsko-srpski politički pregovori ometali rad Specijalnog suda odmah nakon njegovog uspostavljanja i da je Sporazum koji su obe strane potpisale u Vašingtonu otvorio put ka koristima Kosova.

Kako se navodi, Gaši je nazvao pogrešnim pristup veterana OVK Specijalnom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: