Mediji: Nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou neće biti

Beograd -- Nove runde dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou neće biti sledeće nedelje u Briselu, iako je to bilo planirano, navode mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Depositphotos/borkus
Foto: Depositphotos/borkus

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić saopštio je u četvrtak uveče da delegacija Srbije putuje u ponedeljak u Brisel na razgovore na tehničkom nivou o povratku srpske imovine na KiM.

"Sada je neophodno i od ključnog značaja za budućnost dijaloga da Priština na delu dokaže spremnost da radi na primeni ZSO i mi ćemo na tome insistirati na svakom sastanku, na svakom nivou, uključujući onaj u ponedeljak", poručio je Đurić.

Pre toga, premijer privremenih institucija na KiM Avdulah Hoti rekao je da ne zna hoće li u ponedeljak biti sastanka "pošto je Srbija zahtevala da Kosovo izrazi spremnost za sprovođenje sporazuma o uspostavljanju ZSO", dok je za Kosovo ta tema završena sporazumom iz 2013. godine, prenose "Novosti".

I na prethodnoj rundi na ekspertskom nivou, 17. septembra, predstavnci Prištine su bili protiv razmatranja pitanja ZSO, a iz Brisela im je poručeno da su u obavezi da primene sporazum o Zajednici na koji su se obavezali 2013. godine i da su to preuzeli kao "međunarodnu obavezu".

Kosovski političari smatraju da ZSO ne treba da ima izvršna ovlašćenja, a prema postignutim dogovorima, Zajednica bi trebalo da ima nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, kao i da ima svog predsednika, skupštinu i savet. Sa stanovišta srpske strane, primena dogovora o ZSO je neophodna zbog nastavka dijaloga o drugim temama sa kojima je usko povezana, poput imovine.

strana 1 od 107 idi na stranu