"Zajednica znači Republiku Srpsku na Kosovu bez priznanja"; "Raspašće se Kosovo"

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio da bi stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu bila velika greška i pokretanje "raspada države iznutra".

Izvor: Tanjug

Petak, 25.09.2020.

06:55

Yarr65/Depositphotos

On je to izjavio za televiziju T7 i dodao da je "velika greška" ako se u Briselu sada raspravlja o ZSO, prenosi Kosovo onlajn.

“Nije da zameram nekome. Zašto razgovarati sa Srbijom o našoj teritoriji unutar Kosova? To je rak za državu Kosovo. Niko na kosovskom tlu nema pravo da razgovara o Zajednici”, rekao je Tači.

On je rekao i da ne veruje da u kosovskoj Skupštini postoji poslanik koji će glasati za Zajednicu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ranije danas naveo da ZSO neće biti na dnevnom redu sastanka u ponedeljak u Briselu, jer jedna strana još nije spremna za raspravu.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutim u dijalogu Beograda i Prištine. Konkretni detalji su dalje usaglašeni s principima, odnosno s opštim elementima, sporazumom iz 2015. godine.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio je da principi o ZSO nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti sa zakonskim aktom Vlade Kosova i Statutom o Zajednici, podseća Kosovo onlajn.

Pitanje formiranja ove zajednice je izazvalo žestoke rasprave i masovne proteste na Kosovu 2016. godine.

Pitanje ZSO je ponovo pokrenuto 7. septembra ove godine, u okviru dijaloga na visokom političkom nivou koji vode predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: