Milo o šumi i Srbiji

Zagreb -- Poruku o borbi i u šumi, ako bude trebalo, poslao sam onima koji su isuviše jednostavno počeli tumačiti rezultate izbora, izjavio crnogorski predsednik.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA/ GEORGI LICOVSKI
EPA/ GEORGI LICOVSKI

Ne samo u domaćoj, nego i međunarodnoj javnosti proširila se teza da je rezultatima izbora ugrožena i crnogorska država, rekao je Milo Đukanović za emisiju "Oko globusa" koja se emituje na portalu Jutarnjeg lista.

"Na ovim izborima nismo odlučivali o državi, o tome smo odlučili pre 14 godina. Ali ako bilo ko iz Crne Gore ili iz regiona smatra da pod promenom vlasti može ugroziti našu državu, mora znati da ćemo je braniti onako kako smo je branili vekovima. Dakle, to nije bila neka zla slutnja, a ni današnja realnost“, rekao je Đukanović, a deo intervjua je preneo Sputnjik.

Na pitanje koliko je realna spekulacija o kompenzaciji Srbiji za gubitak takozvanog Kosova ustupcima vezanim uz Crnu Goru i Republiku Srpsku, Đukanović kaže:

"Na globalnoj sceni sve se brzo menja, osim balkanske nepovoljne realnosti. To je jedna od, uveren sam, pogrešnih balkanskih percepcija. Balkan je uvek bio na liniji fronta raznih globalnih interesa. Pre nekoliko godina bili smo na udaru ruskih interesa koji su hteli da spreče ulazak Crne Gore u NATO. Ne možemo isključiti mogućnost da velikosrpski interesi nisu do kraja dosanjani. Nisam još pročitao nijedan demanti s neke relevantne beogradske adrese. U toku je proces ulaska Kosova u Ujedinjene nacije pa su oni koji neguju velikosrpske aspiracije mogli poverovati u neku kompenzaciju na račun Crne Gore i Republike Srpske. Sve su to snovi i iluzije", kazao je crnogorski predsednik.

Đukanović je ponovo optužio Srbiju za "direktno i brutalno mešanje i u politički život Crne Gore i u izborni proces".

Kakva će biti kohabitacija?

Na pitanje kakva će biti kohabitacija, Đukanović kaže: "Biće to normalna kohabitacija, barem što se mene tiče."

A komentarišući izjavu novoizabranog predsednika Skupštine Alekse Bečića koji je zatražio da podnese ostavku, Đukanović odgovara:

"Moju ostavku može tražiti ko god hoće, a mogu sad i ja tražiti njegovu ostavku. Ja sam legitimno izabrani predsednik, vrlo sam ponosan na sve što smo postigli i smatram da trebam nastaviti raditi dalje. Ko ne bude želio sarađivati, neće ugroziti moje funkcionisanje kao predsednika. Imam određeni kapacitet ustavnih ovlašćenja koji ću koristiti kao i do sada."

On je rekao je da su ga "ranije preuzete obaveze" sprečile da prisustvuje konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore.

"To je ipak samo jedno protokolarno pitanje. Mnogo važnije je to što smo u više navrata ponovili da priznajemo rezultate izbora i da čestitamo pobednicima. Učinićemo sve da transfer vlasti protekne brzo i glatko", rekao je Đukanović.

strana 1 od 240 idi na stranu