Potvrđeno: Poginula oba pilota, Ministarstvo objavilo imena; avion na pregledu bio ispravan VIDEO

Potvrđeno je da su oba pilota iz aviona MIG-21 poginula jutros kada se njihova letelica srušila u rejonu Brasine, kod Malog Zvornika.

Izvor: B92

Petak, 25.09.2020.

14:00

Potvrđeno: Poginula oba pilota, Ministarstvo objavilo imena; avion na pregledu bio ispravan VIDEO
Foto: Tanjug/ Rade Prelic

To je saopštilo Ministarstvo odbrane.

Pilot major Dejan Krsnik bio je komandir 4. avijacijskog odeljenja 101. lovačko-avijacijske eskadrile. Rođen je 28. maja 1971. godine u Beogradu. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 30. jula 1994. godine. Oženjen je i otac jednog deteta.

Pilot kapetan prve klase Zvonko Vasiljević
, bio je pomoćnik komandanta za obaveštajno-izviđačke poslove 101. lovačko-avijacijske eskadrile. On je rođen 3. oktobra 1977. godine u Loznici. U profesionalnoj vojnoj službi bio je od 29. septembra 2001. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović uputili su porodicama poginulih pilota telegrame saučešća.

"Mesto tragedije obišli su i razgovarali sa očevicima ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić. Nakon uviđaja koji su obavili i civilni i vojni organi, načelnik Generalštaba formirao je Komisiju za ispitivanje vanrednog događaja na čelu sa načelnikom Uprave za razvoj i opremanje brigadnim generalom Milanom Popovićem, a komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO formirao je stručnu komisiju za utvrđivanje uzroka udesa aviona MiG-21 koju vodi načelnik štaba Komande RViPVO brigadni general Aleksandar Bjelić", piše u saopštenju.
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/bs
TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/bs
Meštanka je kazala da je bila kod kuće kada je čula jak zvuk, zbog čega je izašla iz kuće i videla avion da leti veoma nisko, prenosi TV Prva.

"Nešto je drobilo, ja sam izašla iz kuće, avion je išao toliko nisko da je maltene zakačio kuću i šumu", kazala je meštanka.

Istakla je da se pilot žestoko borio da ne udari u kuću.

"Borio se pilot... Ja sam posle saznala da je dečak naš iz Borine, kojeg ja poznajem", kazala je ona.

Avion pregledan pre poletanja

Avion MiG-21 pregledan je pre poletanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković su ,nakon završetka uviđaja vojnih i civilnih organa, formirali komisiju za ispitivanje vanrednog događaja, odnosno stručnu komisiju koja će se baviti uzrocima udesa vazduhoplova MiG-21 - rekao je major Gujanica i dodao da „pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa dubokim bolom žale za poginulim kolegama i upućuju najiskrenije saučešće njihovim porodicama“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: