Hapšenja zbog milionske prevare i računarske sabotaže EPS-a

Policija uhapsila 12 osoba osumnjičenih za računarsku sabotažu i prevaru, čime su oštetili Javno preduzeće EPS za više miliona dinara, saopštio je EPS.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/kelpfish
Foto: Depositphotos/kelpfish

"Po nalogu Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, policijski službenici Uprave kriminalističke policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i BIA, u saradnji sa Sektorom za unutrašnju kontrolu i bezbednost JP EPS, uhapsili su 12 osoba", stoji u saopštenju EPS.

Te osobe su, kako se dodaje, osumnjičene za krivična dela računarska sabotaža i računarska prevara.

"Tim krivičnim delima naneli su višemilionsku štetu JP EPS. Ove osobe su, korišćenjem posebno izrađenih uređaja, onemogućavale ispravno merenje utrošene električne energije na većem broju brojila, kod pravnih i fizičkih lica i na taj način znatno umanjivali račune za utrošenu električnu energiju", navodi se u saopštenju.

U nastavku akcije, policijski službenici PU Novi Pazar, po nalogu OKT u Novom Pazaru, a u saradnji sa Sektorom za unutrašnju kontrolu i bezbednost JP EPS, uhapsili su više osoba zbog krivičnog dela krađe. Ove osobe su koristile te uređaje i ugrađivali ih u svoja brojila, čime su oštetili JP EPS, umanjujući račune za utrošenu električnu energiju.

Otkriven je veliki broj krađa na mernim mestima, koje će biti procesuirane u narednom periodu.

"JP EPS zahvaljuje na saradnji Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, VJT u Novom Pazaru, OJT U Novom Pazaru, OJT u Kraljevu, BIA, MUP - UKP - SBPOK, Policijskoj upravi Novi Pazar i Policijskoj upravi Kraljevo", zaključuje se u saopštenju EPS-a.

strana 1 od 79 idi na stranu