"Uskoro usvajanje zakona o pravima deteta"

Ministarstvo za rad pripremilo je Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta i njegovo usvajanje se očekuje uskoro, kaže ministar Zoran Đorđević.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Đorđević je kazao da se očekuje da taj zakon usvoji najpre vlada, a potom i u Skupština Srbije.

Na konferenciji "Prava posebno osetljivih grupa dece u pravosudnom sistemu Srbije", Đorđević je rekao da će se zakonom na najbolji način omogućiti promocija i unapređivanje prava deteta u Srbiji, kao i koordinacija aktivnosti u ostvarivanju prava deteta i kontrola organa javne vlasti i drugih subjekata u društvu u poštovanju prava deteta.

"Uspostavljanje sistema pravosuđa po meri deteta predstavlja važan korak u ostvarivanju i unapređivanju prava dece u Srbiji, a naročito kada se radi o posebno osetljivim grupama dece", poručio je ministar.

On je dodao da se ministarstvo zalaže za ostvarivanje svih prava deteta, obezbeđivanje njihovog bezbrižnog detinjstva i zaštitu od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja.

Kaže da Ministarstvo podržava sve promene čiji je cilj poštovanje principa najboljeg interesa deteta i potpuna zaštita svakog deteta, pogotovo kada su deca žrtve ili svedoci u krivičnom postupku.

Prema njegovim rečima, podizanje svesti dece o njihovim pravima i načinima zaštite prava mora se sistemski sprovoditi, jer je informisanost prvi, ali i najvažniji, korak ka ostvarivanju i zaštiti prava.

Đorđević ističe da je Ministarstvo podržalo i zajedničku inicijativu Saveta za prava deteta i Saveta za praćenje i unapredjenje rada organa krivičnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija prema maloletnicima, za osnivanje posebne ustanove za lečenje i osposobljavanje maloletnika.

strana 1 od 224 idi na stranu