Kon o tome da li će mere biti pooštrene

Beograd -- Epidemiolog Predrag Kon kaže da je od uvođenja sistema nadzora za ljude koji dolaze sa letovanja evidentirano 36 osoba sa simptomima kovida.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Printskrin: TV B92
Foto: Printskrin: TV B92

"Ovaj sistem se prvi put primenjuje u zemlji i najvažnije je da funkcioniše. Presek je rađen na 23.000 i do tada je registrovano 36 osoba sa simptomima koronavirusa. Mi trenutno imamo import virusa, a od građana zavisi da li će se javiti u kovid-ambulante, naravno ako imaju simptome", kaže Kon.

On je za RTS istakao da niko ne može da zaustavi virus, ali da je sistem napravljen da ga uspori.

"To smo za sada uspeli", kaže Kon.

Navodi da nije bilo teških epidemioloških slika kod osoba kod kojih su registrovani simtomi kovida po povratku iz inostranstva. Uglavnom su to temperatura, praćena kašljem, gubitak ukusa i mirisa.

"Virus i dalje ima visok potencijal prenosa i nikako ne smemo da se opustimo, posebno imajući u vidu epidemiološku situaciju u okolnim zemljama", naglasio je Kon.

Kon kaže da neće biti karantina klasičnog tipa, već da ono što se sprovodi jeste da kontakti idu u samoizolaciju.

"Mere se neće pooštravati, ali treba pooštriti kontrolu sprovođenja mera, jer je važno da produžimo ovu prihvatljivu situaciju i tokom oktobra kako bi sproveli vakcinaciju protiv gripa. Ljudi koji bi trebalo da se vakcinišu ima oko dva miliona, ali taj nivo vakcinacije nikada nije postignut. Na rapolaganju će biti oko 700.000 doza vakcine protiv gripa, a biće nabavljeno još ako bude bilo potrebe", rekao je Kon.

"Nadzor u školama funkcioniše, nije povećano širenje virusa"

Printskrin: TV B92/ arhiva
Printskrin: TV B92/ arhiva

"Studenti se useljavaju i sada i krajem oktobra. Pregled je obavezan pa se na osnovu procene eventualno i testiraju. Pred Zavodom za zaštitu studenata je ogroman posao, ali oni imaju i iskustvo i kapacitet da obave taj posao", naglasio je Kon.

Nadzor u školama funkcioniše, a do sada su 24 škole u Beogradu zahvaćene, ali su u pitanju pojedinačni slučajevi, dodaje epidemiolog.

"Ta deca su izolovana i sprečen je prenos. Kada je više prisutan virus, onda se i brže prenosi, ali je važno da je sistem napravljen i da funkcioniše", istakao je Kon.

strana 1 od 224 idi na stranu