Uklanjanje radikalnih elemenata: Smenjen šef nemačkih obaveštajaca

Nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer smeniće šefa vojne obaveštajne agencije (MAD) Kristofa Grama, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

20:18

Uklanjanje radikalnih elemenata: Smenjen šef nemačkih obaveštajaca
Depositphotos/SteveAllen

Oni su sugerisali da je potrebno uraditi više na iskorenjivanju radikalnih elemenata iz oružanih snaga.

Gram je započeo reforme u borbi protiv desničarskog ekstremizma u vojsci i postigao zapažene rezultate, saopštilo je ministarstvo odbrane dodajući međutim, da je potreban dalji napredak a da to zahteva veći napor.

"Ova nova faza trebalo bi da bude vidljiva i u kadrovskim rešenjima", navodi se u saopštenju.

Gram će sledećeg meseca biti prevremeno penzionisan, a njegov naslednik biće uskoro izabran.

Poslednjih nekoliko meseci dogodilo se nekoliko incidenata koji su povećali zabrinutost zbog uticaja krajnje desnice u vojsci, što je za Nemačku naročito osetljivo pitanje, s obzirom na njenu nacističku prošlost, navodi Rojters.

Anegret Kramp Karenbauer je u junu najavila da će rasformirati jedinicu u elitnim specijalnim snagama vojske KSK zbog konstantnog problema krajnje desničarskog ekstremizma u njenim redovima.

U maju je policija zaplenila oružje, eksploziv i municiju tokom pretresa privatne imovine jednog vojnika KSK u Saksoniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: