Ujedinjene nacije upozoravaju na humanitarnu krizu u BiH

Koordinator UN za migraciju Peter van der Auverart izjavio je danas da lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini izlažu migrante i izbeglice nepotrebnim patnjama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Chris Hondros / Staff
Getty Images/Chris Hondros / Staff

Prema njegovim rečima, to se dešava uprkos tome što imaju pristup sredstvima da im obezbede odgovarajući smeštaj i pomoć.

On je upozorio da se bliži loše vreme, a da raste broj migranata u Bosni i Hercegovini koji borave na otvorenom zbog stalnog odbijanja vlasti na različitim nivoima da koordinišu svoj rad i pronađu jedinstveno rešenje na državnom nivou.

Predstavnik Međunarodne organizacije za migracije u Bosni rekao je za AP da neke lokalne vlasti, umesto da pomognu agenciji UN da proširi smeštajne kapacitete za migrante, čak ograničavaju pristup smeštaju koji već postoji.

Od oko 8.500 migranata zaglavljenih u Bosni, 2.500 je primorano da spava napolju "u šumama, napuštenim zgradama i na ulicama", uglavnom u regionu Krajine, koja deli krajnje poroznu granicu sa Hrvatskom, članicom EU u dužini od 1.000 kilometara, navodi AP.

"Žalosno je što je to apsolutno nepotrebno u smislu da imamo finansijske resurse, obezbeđene mahom od EU, da se zbrinu svi ovi ljudi", rekao je on.

Kako je objasnio, jedan centar u Krajini predviđen je za 1.500 ljudi, a lokalne vlasti dopuštaju smeštaj samo 500.

"Sutra bih mogao sa ulice da dovedem 1.000 ljudi u centar, ali nije mi dozvoljeno", dodao je on.

AP dodaje da bosanske vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Van der Auverart kaže da Bosna ima "nekoliko nedelja da se okupi" da odluči na državni način da se pozabavi aktuelnom migrantskom situacijom.

"Ako to ne uradimo, imaćemo humanitarnu krizu za mesec dana, imaćemo ljude koji spavaju na snegu, uključujući porodice i decu", rekao je Van der Auverart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 604 idi na stranu