Još jedna zemlja uvodi sankcije Lukašenku

Velika Britanija priprema sankcije zbog kršenja ljudskih prava u Belorusiji, najavio je ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.09.2020.

14:55

Još jedna zemlja uvodi sankcije Lukašenku
Getty Images/Lintao Zhang / Staff

Kako prenosi Skaj njuz, on je u Donjem domu rekao da lider Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je položio zakletvu ove nedelje na tajnoj inauguraciji, ima nedostatak legitimiteta.

Rab je kazao da Velika Britanija ne priznaje rezultate "nameštenih izbora" i osuđuje nasilništvo nad demonstrantima u Belorusiji.

Rab je rekao da je, imajući u vidu "lažnu inauguraciju" beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka - koji je, po zvaničnim rezultatima, odneo ubedljivu pobedu na izborima - timu za sankcije u svom ministarstvu naložio da pripremi sankcije po ugledu na američki "zakon Magnickog", na čijem će se udaru naći odgovorni za "ozbiljna kršenja ljudskih prava u Belorusiji".

"U koordinaciji smo sa SAD i Kanadom radi hitne izrade odgovarajućih spiskova", rekao je Rab u britanskom parlamentu, a prenosi Rojters.

Američki Zakon Magnickog donet je povodom slučaja ruskog advokata Sergeja Magnickog, koji je 2009. godine umro u pritvoru u Moskvi, a prethodno je ukazivao na slučajeve pronevere državnih sredstava u koje su bili umešani ruski zvaničnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: