Japan nastavlja čvrsto prema Južnoj Koreji

Prvi put od svog imenovanja na funkciju, novi japanski premijer Jošihide Suga danas je razgovarao sa predsednikom Južne Koreje Mun Dže-Inom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.09.2020.

09:59

Japan nastavlja čvrsto prema Južnoj Koreji

Japanski premijer pozvao je na poboljšanje narušenih odnosa dve zemlje i saradnju u cilju odvraćanja bilo kakve pretnje iz Severne Koreje.

Odnosi dva američka saveznika u Aziji znatno su se pogoršali tokom proteklih godinu dana zbog trgovinskih pitanja i ratne prošlosti, pogotovo zbog pitanja Korejaca koji su bili na prinudnom radu u japanskim kompanijama u periodu kada je Koreja bila pod japanskom kolonijalnom upravom (1910-1945).

"Saradnja između Japana i Južne Koreje, kao i između Japana, SAD i Južne Koreje ključna je za bavljenje pitanjem Severne Koreje i drugim pitanjem", rekao je Suga novinarima posle telefonskog razgovora sa Munom.

On je dodao da će Japan "nastaviti da čvrsto traži da Južna Koreja preduzme odgovarajuće poteze", ne navodeći druge detalje.

Kako prenosi Rojters, do razgovora je došlo na zahtev Južne Koreje, a Mun je rekao da dve zemlje treba da pronađu najbolje rešenje za pitanje prinudnog rada Korejaca, kao i da su Južna Koreja i Japan bliske prijateljske zemlje koje imaju zajedničke osnovne vrednosti i strateške interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: