Posle tajne inauguracije oglasile se SAD i EU: Ne priznajemo ga

SAD ne smatraju Aleksandra Lukašenka zakonito izabranim predsednikom Belorusije, saopštio je predstavnik Stejt departmenta za RIA Novosti. Isti sav ima i EU.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.09.2020.

08:22

Posle tajne inauguracije oglasile se SAD i EU: Ne priznajemo ga
Tanjug/Andrei Stasevich/Pool Photo via AP

Zvaničnik SAD je rekao da izbori koji su održani 9. avgusta nisu bili ni slobodni ni pošteni.

"Objavljeni rezultati su izmišljeni i nisu odražavali legitimitet. Sjedinjene Američke Države ne mogu smatrati Aleksandra Lukašenka zakonito izabranim liderom zemlje", rekao je predstavnik Stejt departmenta, komentarišući jučerašnju inauguraciju Lukašenka.

I Evropska unija odbija da prizna Lukašenka za predsednika, izjavio je danas visoki predstavnik EU Žozep Borel. "Izbori 9. avgusta nisu bili ni slobodni ni pošteni. EU ne priznaje falsifikovane rezultate", navodi se u saopštenju šefa evropske diplomatije.

Kako je naveo, takozvano polaganje zakletve i novi mandat na koji Aleksandar Lukašenko tvrdi da polaže pravo nemaju legitimitet i u suprotnosti su sa voljom stanovnika Belorusije.

Lukašenko je juče položio zakletvu za novi predsednički mandat, uprkos protestima i zahtevima da se povuče posle 26-godišnje vladavine.

Evropski parlament je prošle nedelje usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate avgustovskih predsedničkih izbora u Belorusiji i naveo da Lukašenka neće smatrati legitimnim predsednikom pošto započne novi mandat.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori, na kojima je, prema podacima Centralne izborne komisije, pobedio Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Međutim, nakon toga počeli su masovni protesti jer opozicija smatra da su izbori pokradeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: