Upozorenje, Ukrajina ide ka priznanju tzv. Kosova?

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Vasil Bodnar, u intervjuu za RTV Ora, upozorio na moguće priznavanje tzv. Kosova od strane zvaničnog Kijeva.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 24.09.2020.

05:50

Upozorenje, Ukrajina ide ka priznanju tzv. Kosova?
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Prema ukrajinskom diplomati, ne bi trebalo praviti paralele između tzv.Kosova i Krima, jer su po njemu dve potpuno različite stvari jedna od druge, prenosi Kosovo online pisanje Gazete ekspres.

"Tradicionalno smo opredeljeni za teritorijalni suverenitet zemlje. Ovo je naš princip. Ali za nas ne postoji paralela između ta dva slučaja. To je zato što je slučaj Kosova jedno, a slučaja Krim drugo. U slučaju Kosova imamo zemlju koju su priznale brojne države, a u slučaju Krima govorimo o teritoriji koju je Rusija nasilno zauzela. Dakle, nije jednostavna stvar", rekao je Bodnar.

On je dodao da Ukrajina nije priznala tzv. Kosovo ali i dodao da ako se pogledaju koraci Ukrajine "nešto postoji".

"Prošle godine smo doneli odluku da radimo sa kosovskim pasošima. Sada su naš ambasador ovde (Tirana) i ambasadori u drugim delovima sveta dobili uputstva da priznaju ove pasoše i da ne ograničavaju putovanja. Možda polazeći od tako malih koraka možemo krenuti ka nekim rezultatima. Ne govorim o određenoj perspektivi, jer je naš formalni stav formalni stav. Dakle, sa ovim slučajem moramo da se nosimo u okolnostima u kojima se nalazimo", rekao je Bodnar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: