Hrvatska još ne ispunjava uslove - ništa od skidanja sa crvene liste

Portparol vlade Slovenije Jelko Kacin kaže da Hrvatska još ne ispunjava uslove za skidanje sa liste epidemiološki nesigurnih destinacija, tzv. crvene liste.

Izvor: index.hr

Četvrtak, 24.09.2020.

13:13

Hrvatska još ne ispunjava uslove - ništa od skidanja sa crvene liste
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

U Hrvatskoj je incidencija novih zaraza još visoka i iznad 40 obolelih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, kazao je Kacin na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja novinara.

Oni ga često na konferencijama za novinare pitaju o tome kad će vlada Hrvatsku skinuti s crvene liste, s obzirom na omiljenost Hrvatske među slovenačkim turistima i onima koji u njoj imaju nekretnine, a sada mogu u Hrvatsku dolaziti izuzetno, samo ako su vlasnici nekretnine ili plovila, te se vratiti u roku 48 sati natrag.

Kacin je ranijih dana najavljivao da bi slovenačka vlada mogla promeniti kriterijume za definisanje epidemiološki sigurnih destinacija, u zavisnosti od toga kako će se o tome odlučiti zajedno članice Evropske unije koje pokušavaju da uskrade kriterijume, kako bi prolaz unutarnjim granicama u EU bio usklađen i jedinstven i u vreme drugog talasa epidemije.

Po njegovim rečima, ta tema na nivou EU još nije zatvorena, iako se i Slovenija načelno zalaže za usklađivanje kriteriuma, pa zato pitanje kriterijuma za utvrđivanje epidemiološke sigurnosti ostaje u domeni nacionalnih vlada.

Revizija epidemioloških lista

Vlada Slovenije s obzirom na pogoršano stanje u regionu iduće sedmice će revidirati svoje epidemiološke liste, kazao je Kacin, dodavši da će se, s obzirom na vrlo povećan broj novih slučajeva u Austriji, koja je još na slovenačkoj "zelenoj" listi, građanima preporučiti da tamo ne putuju osim u nužnim slučajevima.

Što se tiče Mađarske u kojoj je, po rečima portparola Vlade Slovenije, epidemiološka situacija vrlo teška i "slična onoj u BiH", Kacin je kazao da se Mađarska "sama zatvorila" jer je zatvorila granice za strance, pa to pitanje nije toliko aktuelno jer je promet na granici sa Slovenijom mali.

Kacin tvrdi da je, bez obzira na to što je Nemačka jednu slovenačku pokrajinu stavila na svoju "crvenu" listu, u Sloveniji stanje s razvojem drugog talasa epidemije bolje nego u svim susednim državama, osim u Italiji, koja ima nešto manju incidenciju zaraza u poslednjih 14 dana.

Komentarišući odluku Nemačke, Kacin je kazao da je to znak da nemačka ambasada u Ljubljani očito dobro prati i poznaje epidemiološku situaciju u Sloveniji, osobito na njenom zapadu, gde je do velikog povećanja broja slučajeva koronavirusa došlo zbog žarišta u mestu Pivka i tamošnjoj istoimenoj peradarskoj fabrici, zbog čega se Berlin odlučio da deo Slovenije stavi na crvenu listu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: