NATO: Sastanci su u toku i postignut je napredak

NATO je danas saopštio da ima napretka u vojnim pregovorima Grčke i Turske kako bi se izbegli sukobi u istočnom Mediteranu.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

14:47

NATO: Sastanci su u toku i postignut je napredak
EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Tu se dve zemlje spore oko potencijalnih zona bogatih prirodnim gasom.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su vojni zvaničnici dve zemlje imali niz sastanaka u sedištu Alijanse u Briselu u nastojanju da se dogovore o "mehanizmu razrešenja konflikta" kako bi se izbegao rizik od sukoba.

"Sastanci su u toku i postignut je napredak", izjavio je Stoltenberg nakon razgovora sa šefom španske vlade Pedrom Sančesom.

Stoltenberg je precizirao da je reč o "tehničkim vojnim pregovorima" koji dopunjuju diplomatske napore Nemačke radi rešavanja sukoba.

Poslednjih meseci je došlo do povećanih tenzija između Grčke i Turske, članica NATO, pa je Nemačka preuzela posredovanje.

Atina i Ankara su se u utorak dogovorile da počnu bilateralne razgovore kako bi pokušale da reše krizu.

Stoltenberg je pozdravio tu odluku, a španski premijer je ocenio da je to "važan korak u dobrom pravcu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: