Novi pakt o migracijama: Stari sistem ne radi

Evropska komisija predložila je danas novi pristup za politiku prema migracijama i azilu u Evropi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2020.

13:08

Novi pakt o migracijama: Stari sistem ne radi
Foto: Depositphotos/InkDropCreative

Cilj novog "Pakta o migracijama i azilu" je uspostavljanje nove ravnoteže između odgovornosti i solidarnosti, kao i koordinisane granične porcedure, navode u Briselu.

"Stari sistem više ne radi. Paket o migracijama i azilu koji Komisija predstavlja je novi početak. Mnogi legitimini interesi se moraju izbalansirati. Moramo se držati naših vrednosti i tako se suočiti sa izazovima. Evropa mora da krene od ad hok rešenja ka predvidivom i postojanom sistemu upravljanja migracijama", kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U Evropskoj komisiji naglašavaju da njihov predlog novog pakta pokriva sve elemenate potrebne za sveobuhvatan evropski pristup migracijama uključujući i brže postupanje, poboljšanu saradnju sa zemljama porekla i tranzita, obezbeđivanje efikasnih procedura, uspešnu integraciju izbeglica i povratak onih koji nemaju pravo na boravak.

Komisija predlaže uvođenje integrisanog postupka na granicama koji prvi put uključuje predulazni skrining, odnosno identifikaciju svih ljudi koji prelaze spoljne granice EU bez dozvole ili nakon spasilačke operacije. To će podrazumevati zdravstvenu i bezbednosnu proveru, otiske prstiju i registraciju u bazu podataka EU, kažu u Komisiji.

Kao deo novih mera predlažu se brže odluke o azilu ili povratku i jače praćenje i operativna podrška agencija EU.

"Drugi stub" nove evropske politike migracija i azila predstavlja pravednu podelu odgovornosti i solidarnosti, što znači da će sve države članice biti obavezne da ”bez ikakvog izuzetka daju svoj doprinos u stresnim situacijama kako bi pomogle stabilizovanju ukupnog stanja, podržle one države članice koje su pod pritiskom i osigurale da EU ispuni svoje humanitarne obaveze”.

Komisija je predložila sistem ”prilagodljivih doprinosa” država članica, koji može biti od preseljenja azilanata iz zemlje prvog ulaska do preuzimanja odgovornosti za vraćanje pojedinaca bez prava na boravak ili raznih oblika operativne podrške.

Kada je reč o saradnji sa trećim državama, EU će nastojati da promoviše ”prilagođena i obostrano korisna” rešenja za zajedničke probleme kao što su nelegalni trasport migranata ili primena sporazuma o readmisiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: