"Pet zvezdica - tempirana bomba"

Istorijska pobeda Pokreta Pet Zvezdica na referendumu o smanjenju broja parlamentaraca izgleda nije dovoljna za konsolidaciju redova unutar Pokreta.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

11:25

Foto: Depositphotos/sun_tiger

Podsećamo da je na tom referendumu 70 odsto birača glasalo “za”,

Stanje u Pokretu Pet zvezdica je predmet analiza nekoliko glavnih italijanskih medija.

Pobedama na regionalnim izborima, zajedno sa Demokratskom strankom, Pokret jeste ojačao centralnu vladu, ali kako piše u komentaru dnevni list “Il fato Kotidijano”, sam Pokret je tempirana bomba gde sat otkucava i ne zna se kada će eksplodirati”.

Istaknuti član Pokreta Alesandro Di Batista ocenio je da su rezultati regionalnih izbora za Pokret katastrofalni i da su pobedili samo zahvaljujući koaliciji sa kandidatima Demokrtaske stranke.

U Regijama gde su kandidati Pokreta nastupali sami, nisu obezbedili vise od 10 odsto glasova.

Pokretu, čiji je osnivač nekadašnji komičar i glumac Bepe Grilo i stručnjak za informatičku tehnologiju Dzianroberto Kazaleđo, da bi mogao da napreduje nedostaje klasična stranacka struktura: snazan lider i solidna unutrašnja organizacija.

Pokret Pet zvezdica predstavlja iznimku na italijanskoj političkoj sceni: od svoga osnivanja pa do danas sve odluke i izbori se donose glasanjem putem web platforme, za šta tvorci tvrde da je “najdemokratskiji mogući način”, ali objektivno u takvom glasanju nema transparentnosti, što je osnovni postulat demokratičnosti.

Takođe tvrde da je “platforma” sto odsto zaštićena, ali je jedan haker ipak uspeo da prodre što, samo po sebi, izaziva niz sumnji u solidnost i objektivnost izbora i glasanja.

Pre dve sedmice vlasnik platforme zahvaljujući kojoj Pokret funkcioniše, Kazaleđo Davide, sin preminulog Đanroberta, uputio je pismo članovima Pokreta podsećajući ih da plate mesečnu kvotu za korišćenje platforme, što je bio povod za zahteve da se utvrdi pozicija vlasnika web platforme: da li je član Pokreta, ili je samo neko ko izvan pruža servisne usluge, te da se u skladu sa time utvrdi njegova uloga u i za Pokret.

Prema pravilima Pokreta, članovi ne smeju samostalno istupati u javnosti, sve se dogovara unutar, a oni koji prekrše pravilo bivaju kažnjeni.

Važne funkcije članovima bez formalnog obrazovanja i prakse?

Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy, 169311274
Negirajući od samoga početka svog postojanja organizaciju titpičnu za klasičnu stranku, Pokret je svoje članove, a kasnije i predstavnike u institucijama birao među sledbenicima, iz “običnog naroda”, pa se desilo da se, na važne institucionalne funkcije, biraju osobe ne samo bez odgovarajućeg formalnog obrazovanja, već i bez političke prakse, što je često presudno u bavljenu tim poslom.

Tako, na primer, ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, nema fakultetsku diplomu, nikakvo prethodno iskustvo u diplomatiji, ne govori strane jezike, a vodi diplomatiju važne zemlje od 60 miliona stanovnika.

Štampa je nedavno pisla o članu Pokreta, koji je na čelu parlamentarne komisije za evropske poslove Serđu Bateli, koji nema završenu ni srednju školu.

Pre nego što je izabran u parlament bio je gitarista u jednom bendu, radio u prodavnici hrane za životinje, a sada treba da rukovodi komisijom koja će odlučivati o raspodeli i korištenju 209 milijardi eura koje je Italija dobila od Evropske Unije za oporavak nakon pandemije kovida 19.

Ovakvi primeri su razlog što, pod zaštitom anonimnosti, i sami članovi Pokreta sve cešće govore o “nedoraslim i neadekvatnim ministrima” iz sopstevnih redova.

Pitanje je ko će, u nedostatku, istinskog lidera pokrenuti neophodne promene unutar Pokreta Pet zvezdica, i da li će se takav naći na vreme, pre nego što se ova “ne- stranka” raspadne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: