Švedska ipak uvodi mere i to za jedan grad?

Anders Tegnel, glavni švedski epidemiolog koji je osmislio strategiju borbe protiv koronavirusa rekao je se ne može isključiti uvođenje novih mera za Stokhom.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

11:05

Švedska ipak uvodi mere i to za jedan grad?
Foto: Depositphotos, courtyardpix

On je to najavio nakon što je u toj zemlji u poslednjih pet zabeleženo oko 1.200 novozaraženih i pet smrtnih slučajeva, u odnosu na oko 200 slučajeva dnevno u poslednjih nekoliko nedelja.

"Razgovaramo sa Stokholmom o tome da li treba uvesti mere za smanjenje širenja zaraze. Šta će se tačno dogoditi videćemo u sledećih nekoliko dana," rekao je Tegnel.

Naveo je da raste prosečan broj novozaraženih, ali je dodao da to još nije uticalo na zdravstvenu zaštitu jer je broj novih slučajeva i broj preminulih vrlo nizak.

Agencija za javno zdravlje saopštila je da se povećanje broja novih slučajeva ne može se objasniti samo pojačanim testiranjem, prenosi Radio slobodna Evropa.

Švedska strategija koja naglašava ličnu odgovornost, a ne stroge restrikcije i blokade, naišla je na žestoke kritike nakon smrtnih slučajeva zabeleženih tokom proleća, ali su je zvaničnici SZO takodje pohvalili za održivi model.

Švedska je do sada prijavila 5.870 smrtnih slučajeva od početka pandemije, mnogo više po glavi stanovnika nego susedi, ali i niže od zemalja poput Španije i Italije koje su se odlučile za veoma stroge mere i blokade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: