Tajna inauguracija - uprkos svemu; opozicija zove na građansku neposlušnost, hitno

Novoizabrani predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko položio je danas zakletvu za novi mandat.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

10:45

Tajna inauguracija - uprkos svemu; opozicija zove na građansku neposlušnost, hitno
Foto: Depositphotos/palinchak,151147462

Lukašenko je zakletvu položio na tajnoj inauguracionoj ceremoniji u Palati nezavisnosti, prenosi Dojče vele. Ceremonija je održana tajno i bez najave.

Kako prenosi Belta, nekoliko stotina ljudi pozvano je da prisustvuje ceremoniji.

To uključuje visoke zvaničnike, članove Predstavničkog doma i Saveta Republike, šefove državnih organa i organizacija, lokalna izvršna i izvršna tela, nacionalne medije, naučnike, ličnosti iz kulture i sporta.

U skladu sa Ustavom Republike Belorusije, predsednik preuzima funkciju nakon polaganja sledeće zakletve: "Preuzimanjem funkcije predsednika Republike Belorusije, svečano se zaklinjem da ću verno služiti narodu Republike Belorusije, da poštujem i štitim prava i slobode čoveka i građanina, da poštujem i štitim Ustav Republike Belorusije i da strogo i savesno ispunjavam visoke dužnosti koje su mi dodeljene".

Lukašenko je položio zakletvu na beloruskom jeziku. Posle toga potpisao je akt o polaganju zakletve, a predsedavajuća Centralne izborne komisije Lidija Jermošina uručila mu je potvrdu predsednika Republike Belorusije.

Predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Prema podacima CIK-a, Aleksandar Lukašenko je dobio 80,1 odsto glasova. Izlaznost je bila 84,28 odsto. S druge strane, beloruska opozicija pozvala je danas na hitnu kampanju građanske neposlušnosti nakon inauguracije.

Pavel Latuško, član opozicionog koordinacionog saveta, objavio je na društvenim mrežama da on i njegovi saradnici nikad neće prihvatiti, kako je kazao, lažnu izbornu pobedu Lukašenka i zatražio održavanje novih predsedničkih izbora, prenosi Rojters.

"Pozivamo sve da odmah započnu kampanju građanske neposlušnosti", rekao je Latuško.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: