Počeli napadi - vojska na ulicama

Nove restriktivne mere koje je najavio premijer Velike Britanije Boris Džonson protiv koronavirusa naišle su na žestoke reakcije javnosti i poslovnih krugova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.09.2020.

10:27

Počeli napadi - vojska na ulicama
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Opozicioni laburisti traže pojašnjenje predloga o upotrebi vojske za podršku policiji u okviru novih restriktivnih mera radi suzbijanja koronavirusa.

Džonson je sinoć, predstavljajući nove mere koje bi u toj zemlji mogle da ostanu na snazi šest meseci, upozorio da je Britanija stigla na opasnu prekretnicu u borbi protiv koronavirusa.

On je najavio i moguće angažovanje vojske u podršci sprovođenju i kontrolisanju mera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Pozvao je građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani moraće da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima. Kritičari su odmah podsetili da je vlada ne tako davno pozvala sve da se vrate na posao i da se pokrene ekonomija.

Lider laburista Kir Starmer iskoristio je svoj prvi govor na stranačkoj konferenciji da kritikuje Džonsona zbog njegove navodne nekompetentnosti u borbi protiv pandemije.

U međuvremenu Džonsonov portparol je objasnio da bi angažovanje vojske značilo da vojska ispunjava izvesne zadatke kao što su zaštita nekih objekata kako bi policija mogla da se posveti sprovođenju mera protiv kovida 19, prenosi Skaj njuz.

"Ne dobija vojska dodatna ovlašćenja, niti menja policiju i neće izricati kazne", rekao je on.

Starmerov kolega Tomas Sajmonds pozvao je u pismu ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel da objasni koje zadatke vojska može da obavlja, da li će imati kontakt sa građanima i koliko će angažovanje vojnika koštati.

"Činjenica da je možda potrebna vojska da podrži policiju pokazuje izuzetan pritisak kojem je policija izložena", rekao je on. Osim od političkih protivnika, kritike upućene Džonsonu stigle su i sa drugih strana, pre svega iz poslovnog sektora. Ipak, svestan mogućih kritika, Džonson je unapred odgovorio torijevcima i poslovnoj zajednici, koja strahuje da će restrikcije naneti štetu ekonomiji.

"Onima koji kažu da nam ovo ne treba i da treba da prepustimo ljude sopstvenom riziku, kažem da taj rizik nije samo naš. Tragična realnost kovida je da vaša blaga prehlada može da znači nečiju smrt", poručio je Džonson.

Oglasio se i lider partije Bregzit Najdžel Faraž, prenosi Dejli mejl.

"Premijer kaže da smo zemlja koja voli slobodu, ali će vas kazniti sa 10.000 funti i poslati vojsku ako hoće. To je autoritarno", naveo je Faraž na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: