Poslanica izbačena iz Sabora - odbila da stavi masku VIDEO

Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković izbacio je poslanicu Karolinu Vidović Krišto iz skupštinske sale jer je skinula zaštitnu masku.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

11:35

Poslanica izbačena iz Sabora - odbila da stavi masku VIDEO
Foto: Depositphotos/tommasolizzul

Poslanica Domovinskog pokreta zatražila je od Nacionalnog štaba civilne zaštite da ukine obavezu nošenja maske za decu, a kako je odbila da stavi masku, Jandroković ju je do kraja dana udaljio sa sednice, prenosi Index.

"Prvo stavite masku ili ću vas morati isključiti iz rasprave", zapretio je Jandroković, a nakon toga rekao: "Imamo pet minuta pauze, a vas ću, gospođo Krišto, udaljiti do kraja dana iz sabornice."

Iznoseći stav svoga Kluba poslanika ona je, pokazujući 1.033 pisama roditelja iz inicijative "Roditelji 0-24" koji traže ukidanje Nacionalnog štaba civilne zaštite, pozvala da se odmah prekine sa, kako je rekla, upitnim i prekomernim te nepotrebnim prisiljavanjem dece i uskraćivanjem njihove slobode, prenosi Indeks.

"Zahtjev je da se odmah ukine nošenje maski kod djece”, kazala je Vidović Krišto, pozivajući se na naučna istraživanja za koja tvrdi da pokazuju kako nošenje maski ne doprinosi smanjenju zaraze koronavirusom, a mogu izazvati zdravstvene i psihološke probleme kod dece.

"Poruka roditelja glasi - ne mučite nam djecu maskama jer za to nema osnove”, naglasila je.

Kritikovala je i, kako tvrdi, prekomernu upotrebu dezinfincijensa te nepotrebna testiranja na koronavirus ljudi koji nemaju simptome, za što je Hrvatska, navodi, bespotrebno "bacila" 200 miliona kuna.

Branko Bačić (HDZ) je izlaganje Vidović Krišto ocenio skandaloznim, napominjući da je Ustavni sud potvrdio odluke Štaba.

Index navodi da poslanici Domovinskog pokreta ovo nije prvi put da ne nosi masku u parlamentarnoj sali - prvo je odbijala da nosi masku pa je onda prekrivala usta i nos šalom.

"To su preporuke, a mi smo ovdje zakonodavno tijelo. Mislim da bi trebalo donijeti relevantan zakon s relevantnim argumentima, zašto je nešto dobro ili loše", rekla je ranije.

Na kraju je maska postala obavezna u parlamentu jer u suprotnom sledi izbacivanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: