Rektorka Popović o nastavi na fakultetima: Za brucoše poseban plan VIDEO

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže da je načelni dogovor da se najveći deo teorijske nastave drži onlajn, a praktični u središtima fakulteta.

Izvor: B92

Sreda, 23.09.2020.

13:38

Rektorka Popović o nastavi na fakultetima: Za brucoše poseban plan VIDEO
Foto: Depositphotos/ EnginKorkmaz

Ona je kazala da će praktična nastava biti organizovana uz poštovanje pravila - jedan student na četiri kvadratna metra.

"U ovim nestabilnim uslovima fakulteti su spremni da vrlo brzo reaguju na promenu situacije", kazala je Ivanka Popović u emisiji 150 minuta na Televiziji Prva.

Prema njenim rečima, fakuleti su uložili jako mnogo truda za pripremu za ovu školsku godinu.

"Posebna pažnja posvećena je brucošima koji sada tek ulaze u akademsku zajednicu. Gde god je to moguće, brucoši će imati deo nastave uživo na klasičan način da bi ušli u akademsku zajednicu da se izemđu sebe upoznaju i naviknu na rad na fakultetima", rekla je ona.

Govoreći o nastavi na daljinu, rektorka je istakla da je ta nastava vrlo interaktivna i da zahteva veliku angažovanost učenika i profesora da bi bila uspšena.

"To je nešto što tek učimo, ali mislim da smo napredovali u odnosu na prošli semstar", kazala je ona.

Što se tiče praktičnog dela nastave, kako kaže, gde god to bilo moguće, ona će biti izvedena na tradicionalan način u malim grupama.

"Gde ima određenih problema, deo će biti filmovan i studenti će imati interakciju oko tih vežbi", kazala je rektorka i dodala da se provera znanja po našem zakonu mora sprovoditi na fakultetima, te da se traži najbolji mogući način za to.

Na pitanje o mogućnosti smanjenja školarine, Ivanka Popović je rekla da je mišljenje KONUS-a i Senata Univerziteta u Beogradu da postoji nesporna situacija da jedan nemali broj studenata ima ozbiljne materijalne probleme da nastavi svoje školovanje.

"Uz puno razumevanje te situacije, fakulteti će na pojedinačnim zahtevima reagovati i spuštati školarine ili oslobađati kandidate od školarine. Što se tiče Ministarstva prosvete, ono će pomoći da se obezbedi isti nivo budžetskih studenata kao prošle godine", kazala je ona.

"KONUS se obratio premijerki"

"Mi smo se kao KONUS obratili premijerki predlogom da se osnuje fond za najugroženije studente, zato što mislimo da fakulteti ne mogu da iznesu breme finansiranja studenata, jer broj studenata sa finansijskim teškoćama nije mali", kazala je rektorka.

Dodala je da smatra da bi takav fond bio dobar signal da se pomogne studnetima i njihovim roditeljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: